Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 1 липня відновленою дію окремих норм ПКУ – ДПС пояснила наслідки скасування карантину

4 липня 2023, 09:15
1467
0
Автор:
Реклама

ДПС нагадало, що згідно з Розпорядженням №338 на території України було запроваджено карантин, дія якого завершилося 30 червня 2023 року. У зв'язку із завершенням дії карантину, з 1 липня 2023 року припинилася дія норм ПКУ, якими на період дії карантину встановлювалися окремі пільгові режими оподаткування.

Окрім того, 30 червня 2023 року завершується дія окремих правил оподаткування ПДВ та акцизним податком операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ (пункт 82 підрозділу 2, пункт 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу).

Тобто, з 1-го липня відновлюються правила оподаткування, які були змінені чи призупинені до 01.07.2023 та/або до завершення дії карантину.

ПДВ

Скасовано встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України та/або операцій з постачання на митній території України товарів, перелік яких затверджено Постановою №224 (товари для боротьби з COVID-19).

Припиняється дія пункту 72 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, згідно з яким операції, передбачені пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ та/або підпунктом 197.1.15, що здійснювалися громадськими об'єднаннями та/або благодійними організаціями під час карантину, не включалися ними при обрахунку загальної суми для цілей обов'язкової реєстрації платником ПДВ.

Відновлюється оподаткування ПДВ за ставкою 20% операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України пального (бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ Кодексу, нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00) (крім випадків, коли такі товари відповідно до Кодексу оподатковуються ПДВ за ставкою 0%).

Акцизний податок

Відновлюються базові ставки акцизного податку, встановлені підпунктом 215.3.4 ПКУ, а саме:

- на бензини моторні, інші нафтопродукти - 213,50 євро за 1000 літрів;

- на важкі дистиляти - 139,50 євро за 1000 літрів;

- на паливо моторне альтернативне - 162 євро за 1000 літрів.

Скасовується тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів.

Починають застосовуватися до виробників лікарських засобів загальні вимоги щодо особливостей оподаткування, цільового використання та погашення податкових векселів, які встановлені статтею 229 розділу VІ ПКУ при виробництві дезінфекційних засобів, з використанням спирту етилового, який оподатковується за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Податок на прибуток підприємств

Для платників податку на прибуток підприємств припиняється застосування різниць, визначених ПКУ, щодо зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, включеного до складу доходів звітного періоду за правилами бухгалтерського обліку у вигляді:

- отриманої одноразової компенсації суб'єктам господарювання відповідно до Закону №1071;

- списаних штрафних санкцій і пені відповідно до пункту 2-3 та списаного податкового боргу відповідно до пункту 2-4 та підпункту 26.2 пункту 26 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

Читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини