Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила роботи із покупцями при електронній комерції та продажу товарів: Закон підписано

Реклама

Президент України підписав новий Закон України «Про захист прав споживачів» від 10.06.2023 р. № 3153-IX. Він замінить застарілий Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII, норми якого не відповідали сучасним реаліям, особливо в епоху розвитку електронної комерції.

Проте нові правила із захисту прав споживачів запрацюють не швидко. Цей Закон набирає чинності через один рік з дня його опублікування, але не раніше дня припинення чи скасування воєнного стану.

З'являться нові поняття, такі як: дистанційний договір; договір таймшеру; Портал е-покупець; цифрова послуга.

Споживачі отримають право вимагати ввічливе торговельне обслуговування, а також здійснювати фото- та/або відеофіксацію порушення своїх прав, якщо це не суперечить закону.

Прописано й групи товарів, які не підлягатимуть обміну (поверненню), куди потраплять, зокрема:

- товари, придбані в запакованому вигляді та розпаковані споживачем, внаслідок чого порушено гігієнічні та інші властивості товару, пов'язані з охороною здоров'я, або властивості цифрового вмісту;

- товари, які є аудіо-, відеозаписами або програмним забезпеченням, придбані у запакованому вигляді та розпаковані споживачем;

- товари з цифровим вмістом, якщо договором передбачено постачання цифрового вмісту не на матеріальному носії, коли його постачання вже розпочалося та за умови, що договором передбачено втрату споживачем права на відмову у разі, коли постачання цифрового вмісту вже розпочато, а також якщо споживач надав свою попередню чітку згоду на початок постачання протягом періоду на відмову та був повідомлений суб'єктом господарювання, що у такому разі він втрачає своє право на відмову від договору.

Якщо споживач не встановив оновлення, передане/надане йому суб'єктом господарювання, що спричинило появу недоліку товару з цифровим вмістом, суб'єкт господарювання не несе відповідальності за недолік продукції за таких умов:

1) суб'єкт господарювання надав споживачу інформацію про наявність та доступність оновлення та про наслідки відмови від його встановлення;

2) невстановлення або неправильне встановлення оновлення не було пов'язано з недоліками інструкції, наданої споживачу.

Для забезпечення взаємодії суб'єктів електронної комерції, споживачів, компетентного органу та інших державних органів, створять Портал е-покупець.

Окремою статтею Закону врегуюють права споживача під час придбання продукції у суб'єкта електронної комерції. Суб'єкт електронної комерції, який пропонує продукцію для реалізації через інтернет-магазин, нестиме відповідальність за наявність та достовірність інформації, яка стосується даних про такого суб'єкта електронної комерції та ним для реалізації продукцію.

Також будуть прописані й обов'язки споживача під час придбання продукції у суб'єктів електронної комерції.

Окремим розділом Закону пропишуть:

- заборону нечесної комерційної практики;

- вимоги щодо вразливих категорій споживачів;

- комерційну практику, що вводить в оману;

- агресивну комерційну практику;

За порушення законодавства про захист прав споживачів до суб'єктів господарювання застосовуватимуть штрафи, яких в Законі налічує 18 позицій, від порушення умов договору між споживачем і виконавцем про виконання роботи (надання послуги), до нечесної комерційної практики.

Усі потрібні документи - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини