Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повний перехід на новий формат платіжок при сплаті податків не відбувся: банки отримали час до 1 грудня

Реклама

Повний перехід на новий формат заповнення "Призначення платежу" платіжок на сплату податків, зборів, митних платежів та ЄСВ повинен був розпочатися із 1 липня. Саме про це йшлося в повідомленні ДПС, де вказано на впровадження міжнародного стандарту ISO 20022 та затвердження наказу Мінфіну від 22.03.2023 р. № 148 (чинний із 1 квітня 2023 року).

Надалі ДПС навела приклади, як по-новому заповнюється призначення платежу в платіжці на сплату податків та ЄСВ.

Настала ключова дата - 1 липня - і податківці нагадали, що платіжки заповнюють виключно у новому форматі.

Проте не сталося в повній мірі так, як планувалося.

Банки звернулися через Незалежну асоціацію банків України для врегулювання питання відтермінування необхідності обов'язкового заповнення клієнтами банків реквізиту “Призначення платежу” платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, ЄСВ, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення у структурованому форматі, передбаченому наказом Мінфіну від 22.03.2023 р. № 148.

НБУ відреагував на звернення і вказав, що він зобов'язує банки забезпечити перехід на використання виключно структурованого призначення платежу під час сплати податків та зборів до 01.12.2023 року. Про це йдеться в моніторингу НАБУ за 26 - 30 червня 2023 року .

Податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

При цьому також врахована позиція Мінфіну, викладена в листі від 28.06.2023 р. № 26020-08-10/17666. Профільне міністерство поінформувало, що Державна казначейська служба України має можливість обробляти платіжні інструкції для сплати (стягнення) податків та інших платежів після 01.07.2023 року, які не відповідають Порядку в частині заповнення реквізиту “Призначення платежу”, але з правильно заповненими іншими обов'язковими реквізитами, та автоматично зараховувати кошти для своєчасного наповнення державного бюджету.

У свою чергу ДПС у разі отримання від Казначейства інформації про надходження на бюджетні/небюджетні рахунки згідно з платіжними інструкціями, що містять, у тому числі неструктурований формат реквізиту “Призначення платежу”, має можливість забезпечити її оброблення та відображення в інформаційно-комунікаційній системі ДПС.

Тому на перехідний період із 1 липня до 1 грудня 2023 року банки мають активізувати роботу із впровадження структурованого призначення платежу під час сплати податків та зборів, ЄСВ.

Це означає, що платники податків заповнюватимуть реквізиту “Призначення платежу” платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, ЄСВ як за новим форматом, так і старим, доки обслуговуючі банки не перейдуть повністю на новий формат, як того вимагає наказу Мінфіну від 22.03.2023 р. № 148.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини