Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які структурні маяки в податково-бюджетній сфері будуть виконані для отримання коштів від МВФ

Реклама

Опубліковані оновлений лист з МВФ про наміри і меморандум про фінансову і економічну політику в рамках програми EF - повідомив нардеп Д.Гетманцев.

Як заходи в фінансовій сфері має прийняти влада до наступного перегляду програми?

1. Прийняття законопроекту 8401 (до 1 серпня). У найближчі дні, після скасування блокуючої постанови, його буде направлено на підпис Президенту.

2. Підготовка стратегії переходу до більш гнучкого режиму обмінного курсу, пом'якшення валютного контролю і повернення до таргетування інфляції (до 1 липня). Цей пункт вже виконано.

3. Набуття чинності законом, що відновить подання декларацій посадовими особами, які прямо не задіяні в мобілізації та воєнних діях, та відновлення функції НАЗК з перевірки та верифікації декларацій (до 1 серпня). Виконується, є відповідний законопроект 8071.

4. Введення в дію статей Бюджетного кодексу, які дозволять підготовку середньострокового бюджетного планування, розробку боргової стратегії, а також обмеження ризиків за державними гарантіями (новий маяк, до 1 жовтня). Виконується, законопроект 9346-1д прийнято за основу.

5. Представлення у проекті бюджету на 2024 рік прогнозів за основними категоріями доходів і видатків та джерел фінансування дефіциту на 2025-2026 роки, а також звіту про фіскальні ризики, що включатиме детальну інформацію про державні підприємства енергетичної сфери та критичної інфраструктури (до 1 жовтня).

6. Оновлення та публікація Середньострокової стратегії управління державним боргом з метою її узгодження із цілями програми (до 1 листопада).

7. Розробка концептуальної записки щодо програми 5-7-9 з пропозиціями націлити її на МСП, поступово відмовляючись від участі великих компаній, посилити моніторинг та підтримувати адекватні запобіжні заходи (новий, до 1 жовтня).

8. Внесення змін до Закону про протидію відмиванню коштів і фінансуванню тероризму з метою відновлення зобов'язань фінансових установ щодо запровадження посилених заходів належної перевірки політично значущих осіб, що співвідноситься з ризикорієнтованим підходом, який відповідає стандартам FATF (до 1 жовтня). Виконується, є відповідний законопроект 9269.

9. Посилення управління та нагляду за банками шляхом: (і) відокремлення підрозділу, що займається пов'язаними особами, від підрозділу банківського нагляду, (іі) впровадження «наглядових панелей», як консультаційного органу Комітету з питань нагляду, та (ііі) відновлення планових виїзних перевірок банківських та небанківських установ (до 1 жовтня).

10. Підготовка планів дій ДПСУ та ДМСУ, що включатимуть коротко- та середньострокові заходи, що охоплюють ключові сфери реформ визначені майбутньою діагностикою, які будуть інтегровані в загальну Національну стратегію доходів НСД (новий, до 1 листопада)

11. Спрощення системи декларування активів шляхом прив'язки до інших баз даних та реєстрів, що узгоджуються із правовим зобов'язанням посадових осіб своєчасно подавати правдиву інформацію (до 1 листопада).

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини