Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доплата за ведення військового обліку на підприємствах: кому і скільки встановлюють

Реклама

В Східному міжрегіональному управлінні Держпраці пояснили, як встановлюють умови оплати праці працівникам, котрі ведуть військовий облік на підприємстві.

В п. 9 Порядку № 1487 визначена кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку, з урахуванням таких норм:

1) у районних (міських) ТЦК і СП, зокрема у відокремлених відділах, а також в Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки, за наявності перебування на військовому обліку:

- до 1500 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - одна особа;

- від 1500 до 3000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - дві особи;

- більш як 3000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - три особи, а на кожні наступні 3000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - по одній особі додатково;

2) в органах місцевого самоврядування за наявності на військовому обліку:

- від 501 до 1000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - одна особа;

- від 1001 до 2000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - дві особи, а на кожні наступні 1000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - по одній особі додатково;

3) в державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях за наявності на військовому обліку:

- від 501 до 2000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - одна особа;

- 2001 до 4000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - дві особи;

- від 4001 до 7000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - три особи, а на кожні наступні від 1 до 3000 призовників, військовозобов'язаних та резервістів - по одній особі додатково.

Читайте також: Обов'язкова підготовка осіб, відповідальних за військовий облік: хто, де, коли.

За наявності на військовому обліку менше 500 призовників, військовозобов'язаних та резервістів обов'язки щодо ведення військового обліку покладають на особу служби персоналу, якій встановлюється доплата в розмірі до 50% посадового окладу, а для державних службовців - в межах економії фонду оплати праці (п. 10 Порядку № 1487).

Посадові оклади працівників, відповідальних за ведення військового обліку, установлюються на рівні посадових окладів працівників служби персоналу, крім державних службовців (п. 12 Порядку № 1487).

Тож конкретний розмір оплати праці працівників за виконання обов'язків із ведення військового обліку повинен визначатися сторонами у трудовому договорі з урахуванням відповідних положень Порядку № 1487:

- на рівні посадових окладів працівників служби персоналу, з урахуванням норм колективних угод і колективного договору щодо системи оплати праці та порядку встановлення розміру посадових окладів, якщо останні не були призупинені роботодавцем;

- за наявності на військовому обліку менше 500 працівників - розмір доплати встановлюється за взаємної згоди сторін трудового договору із дотриманням норм, якщо такі передбачені, колективних угод і колективного договору. При цьому обмеження щодо доплати (до 50 %) не є обов'язковим, наприклад для приватних підприємств, які можуть встановлювати в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів більш високий розміри доплати.

Правова основа для встановлення доплати за ведення військового обліку на умовах суміщення професій (посад) і за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника/ці - ст. 105 КЗпП.

Працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадять доплату за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюють на умовах, передбачених у колдоговорі.

Покласти додаткові обов'язки на працівника у порівнянні з умовами раніше укладеного трудового договору можна виключно за згодою працівника.

Роботодавець має право змінити умови оплати праці у бік погіршення, наприклад розмір доплати за ведення військового обліку і коли це безпосередньо не викликано змінами в організації праці (ст. 103 КЗпП). В цьому випадку роботодавець також має повідомити працівника/цю про зміни до того, як він(вона) почне виконувати роботу у нових умовах.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини