Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМУ затвердив порядок надання цивільним статусу інвалідів війни або члена сім’ї полеглого Захисника

11 липня 2023, 14:55
791
0
Автор:
Реклама

Міністерство у справах ветеранів України повідомляє, що уряд затвердив порядок встановлення факту безпосередньої участі цивільних осіб у захисті України для надання відповідних статусів.

Йдеться про процедуру встановлення факту безпосередньої участі у захисті України цивільних осіб, починаючи з 24 лютого 2022 року, які офіційно не були у складі жодної з українських силових структур.

Мінвет підкреслює, що внаслідок одержаних поранень, контузій, каліцтв або захворювань під час безпосередньої участі в обороні країни від російських окупантів, багато таких цивільних стали особами з інвалідністю або загинули (померли). У зв'язку з цим, Законом №2864 таких осіб віднесено до осіб з інвалідністю внаслідок війни, а рідних осіб, що загинули - до членів сімей загиблих Захисників і Захисниць України.

Завдяки ухваленому проекту постанови рішення про безпосередню участь цивільних осіб у захисті України буде прийматися утвореною Мінветеранів міжвідомчою комісією за заявою встановленого зразка та на основі:

- довідки командира військової частини;

- за її відсутності - засвідчених нотаріусом двох свідчень, або свідчення командира підрозділу, в зоні відповідальності якого перебувала особа.

За результатами розгляду Мінветеранів видаватиме особам, зазначеним у рішенні міжвідомчої комісії:

- довідку за формою згідно з додатком 6 до постанови КМУ №413 - для осіб з інвалідністю внаслідок війни;

- довідку за формою згідно з додатком до постанови КМУ №740 - для членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Такі довідки будуть однією з необхідних підстав для подальшого встановлення органами соцзахисту населення одного із статусів: особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім'ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

Станом на 9 липня текст постанови ще не був оприлюднений. Після його опублікування ми розглянемо указану процедуру більш детально.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини