Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В які строки заявляється вимога про стягнення боргу з відшкодування ПДВ та пені - рішення ВС

Реклама

Податківці навели деталі постанови Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду (від 13.04.2023 р. у справі № 320/5404/20), в якому підтримано позицію ГУ ДПС у Київській області та зроблено висновок про те, що позовна вимога про стягнення заборгованості з відшкодування ПДВ та пені, нарахованої на таку заборгованість, може бути заявлена в межах строку, встановленого ч. 2 ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України.

Скасовуючи рішення попередніх інстанцій Верховний Суду зазначив, що судами помилково обраховано відлік строку звернення до суду позивача з позовом про стягнення суми бюджетної заборгованості. Оскільки відлік такого строку повинен здійснюватися за правилами ч. 2 ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України, якою встановлено, що для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

При цьому ПКУ не містить прямої норми, яка б визначала строки звернення до суду з вимогами, спрямованими на захист та відновлення порушених прав платників податків у відносинах, що виникають у зв`язку з несвоєчасним відшкодуванням ПДВ державою.

Строк давності у 1095 днів, встановлений ст. 102 ПКУ, не поширюється на дані правовідносини.

Верховний Суд зауважив, що у разі несвоєчасного відшкодування заборгованості з ПДВ та/або пені, нарахованої на таку заборгованість, платник, звертаючись до суду, фактично просить захистити його право на отримання зазначених коштів, які залишаються невиплаченими у зв`язку з невиконанням суб`єктом владних повноважень комплексу покладених на нього обов`язків. Відтак, предметом оскарження у такому випадку є відповідна бездіяльність суб`єкта владних повноважень, а отже, положення ст. 102 ПКУ, до яких відсилає п. 56.18 ПКУ, застосовуватись не можуть.

Враховуючи наведене, ст. 102 ПКУ, у тому числі й п. 102.5 цієї статті, не є тим «іншим законом», яким установлені спеціальні строки звернення до суду з вимогами, спрямованими на захист та відновлення порушених прав платників податків у відносинах, що виникають у зв`язку з несвоєчасним відшкодуванням бюджетної заборгованості ПДВ та/або пені, нарахованої на таку заборгованість. Тому до спірних правовідносин підлягають застосуванню положення ч. 2 ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України, у якій встановлено загальний шестимісячний строк звернення до адміністративного суду.

Касаційний адміністративний суд резюмує, що платник ПДВ може звернутися до адміністративного суду з вимогами про визнання протиправною бездіяльності суб`єкта владних повноважень з погашення заборгованості відшкодування ПДВ та/або пені, нарахованої на таку заборгованість, протягом шести місяців з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Позовна вимога про стягнення пені аналогічно може бути заявлена в межах строку, встановленого ч. 2 ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України, у якій передбачено загальний шестимісячний строк звернення до адміністративного суду.

Спробуйте VERDICTUM в LIGA360. Аналізуйте тексти судових рішень, формуйте аргументи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини