Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Місцевим радам відповіли на окремі кадрові питання воєнного періоду

Реклама

Про застосування органами місцевого самоврядування (далі - ОМС) законодавства про службу та про працю під час дії воєнного стану роз'яснили фахівці проекту «Децентралізація».

Надані відповіді на такі питання, зокрема:

1) Чи включається до стажу служби в органах місцевого самоврядування період призупинення дії трудового договору з посадовою особою місцевого самоврядування?

У зв'язку тим, що у разі призупинення дії трудового договору працівник тимчасово не виконує роботу за укладеним трудовим договором, а роботодавець тимчасова не забезпечує працівника роботою, однак трудові відносини фактично тривають, цей період включається до загального стажу роботи працівника та до стажу служби в ОМС.

Слід зауважити, що період призупинення дії трудового договору не включається до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку та право на присвоєння чергового рангу. А також для проведення щорічної оцінки.

2) Чи має право посадова особа місцевого самоврядування на компенсацію не використаних днів щорічної відпустки перед відпусткою для догляду за дитиною до 3 років?

За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація.

3) Який порядок ознайомлення посадової особи місцевого самоврядування, яка працює дистанційно, з наказами керівника?

Законом не визначається у який саме спосіб має фіксуватися така домовленість. Однак, Мінекономіки рекомендуємо сторонам перед початком використання альтернативних способів комунікації зафіксувати факт домовленості про використання в трудових відносинах відповідних засобів електронної комунікації.

Отже, доцільно буде зафіксувати таку домовленість про обрання доступного способу електронної комунікації між роботодавцем та працівників (визначені адреси електронної пошти, визначені номери мобільних телефонів у обраних сторонами месенджерами) шляхом видання відповідного розпорядження (наказу) керівника.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини