Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи буде скан-копія первинного документа належним електронним варіантом: позиція ДПС

Реклама

ДПС відповіла на запит банку про визначення об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, які складені в електронній формі.

В банка виникли такі питання, зокрема:

1. Чи буде вважатись скан-копія документа (електронного зразку документу, отриманого шляхом сканування), підписана електронними підписами сторін, зазначених в такому документі належним чином оформленим первинним документом, який буде підставою для бухобліку господарської операції, за умови, якщо така скан-копія буде в форматі PDF (текстово-графічний формат для довгострокового зберігання електро докуннихментів) та містити в собі всі обов'язкові реквізити?

2. Чи буде вважатись електронний документ, який містить в собі графічні відображення "мокрої" печатки або власноручного підпису та підписаний електронними підписами сторін, зазначених в такому документі, належним чином оформленим первинним документом, який буде підставою для бухгалтерського обліку господарської операції, за умови, якщо така скан-копія буде містити в собі всі обов'язкові реквізити? Чи буде вважатись такий електронний документ (у вигляді акту наданих послуг з графічною візуалізацією власноручного підпису та печатки виконавця послуг), підписаний електронними підписами сторін первинним документом та підставою для бухгалтерського обліку господарської операції?

Податківці в ІПК 05.12.2022 р. № 2133/ІПК/99-00-21-02-02-06 лише констатували, що законодавство з бухгалтерського обліку визначає лише вимоги щодо обов'язкових реквізитів первинних документів для цілей бухобліку.

Однак надання роз'яснень законодавства з питань створення електронних документів, електронного документообігу та надання електронних довірчих послуг до повноважень як Мінфіну так і ДПС, не належить.

Враховуючи вимоги Закону № 996, Закону № 851, Закону № 2155, Правил, Положення № 88, інших нормативно-правових актів із зазначених питань відповідний електронний документ набуває статусу первинного документа, що засвідчує факт здійснення господарської операції, після належним чином його оформлення.

Питання оформлення первинних документів в електронній формі з накладенням електронного підпису, зберігання та використання у господарській діяльності електронних документів, організації електронного документообігу для ведення бухобліку та відображення господарських операцій у бухобліку належать відповідно до компетенції Мінцифри, Міністерства юстиції та Мінфіну.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини