Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли настає вина банку за порушення термінів сплати податків

Реклама

Надавач платіжних послуг зобов'язаний прийняти до виконання платіжну інструкцію, яка надійшла до нього протягом операційного часу, у той самий операційний день. Також він зобов'язаний прийняти до виконання платіжну інструкцію, яка надійшла до нього після закінчення операційного часу, не пізніше наступного операційного дня.

Такі вимоги ст. 43 Закону України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 р. № 1591-IX.

За порушення строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів з вини банку, органу Казначейства, небанківського надавача платіжних послуг, еквайра, емітента електронних грошей такий банк/орган, небанківський надавач платіжних послуг, емітент електронних грошей сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафи у розмірах, встановлених ПКУ (п. 129.7 ПКУ).

Проте не вважається порушенням строку перерахування податків, зборів, платежів з вини банку порушення, вчинене внаслідок регулювання НБУ економічних нормативів такого банку, що призводить до нестачі вільного залишку коштів на такому кореспондентському рахунку, крім випадків, коли банк повернув платіжні інструкції без виконання або платник податків звернувся до банку, що віднесений до категорії неплатоспроможних, та ініціювання сплати коштів не було завершене.

Тому, у випадку порушення термінів сплати або неперерахування грошового зобов'язання з податків (зборів, платежів) з вини банку, у тому числі внаслідок регулювання НБУ економічних нормативів такого банку (крім випадків, коли банк повернув платіжні інструкції без виконання або платник податків звернувся до банку, що віднесений до категорії неплатоспроможних, та ініціювання сплати коштів не було завершене) суб'єкт господарювання повинен надати до контролюючого органу заяву з копіями платіжних документів, які засвідчують факт подання їх до установи банку. При цьому такий суб'єкт господарювання звільняється від фінансової відповідальності у вигляді штрафу та/або пені.

Джерело: повідомлення Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини