Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мікрогранти для відкриття бізнесу: в Держслужбі зайнятості пояснили деякі умови

Реклама

Державна служба зайнятості опублікувала добірку відповідей на найбільш поширені питання, які стосуюється грантових програм: "Власна справа" і "Грант для ветеранів та їх подружжя".

Серед таких, зокрема:

1. Що робити в разі необхідності внесення змін у цільове призначення отриманих коштів гранту?

У межах наданої суми мікрогранту до цільового призначення мікрогранту можуть бути внесені зміни вже після їх затвердження рішенням комісії Державного центру зайнятості. У разі зміни цільового призначення коштів гранту отримувач звертається до Державного центру зайнятості з відповідною заявою, викладеною в довільній формі з наданням обґрунтування зміни цільового призначення коштів мікрогранту.

2. У заявці на отримання гранту розділ “План надходжень та витрат на 36 місяців” заповнюють з урахуванням надходжень по вже діючому бізнесу чи лише по плановому?

План надходжень передбачає можливість вказати в окремому рядку надходження від діючого бізнесу.

3. Чи можна змінити місто реалізації бізнесу після того як уже отримано грант і підписано договір з уповноваженим банком?

Так, грантоотримувач має право змінити місце провадження господарської діяльності. В цьому випадку необхідно подати до вашого регіонального центру зайнятості заяву-повідомлення та довідку за формою 20-ОПП про зміну об'єкту оподаткування з квитанцією ДПС про її прийняття.

4. Що робити у випадку, коли підприємець отримав грант, витратив кошти на придбання обладнання, найняв працівників, а потім його призвали захищати Батьківщину? Чи мусить у цьому випадку особа повертати отримані за грантом кошти?

Ні, не мусить. В разі призову отримувача на військову службу під час мобілізації, що підтверджується відповідними документами та заявою на ім'я керівника регіонального центру зайнятості, виконання обов'язкової умови договору мікрогранту щодо створення робочих місць тимчасово зупиняється та продовжується після демобілізації отримувача.

5. На якій правовій підставі уповноважений банк вимагає договір поставки для здійснення платежу в межах використання коштів мікрогранту?

В п. 24 Порядку визначено, що для оплати витрат на цілі, визначені п. 5 Порядку та встановлені в договорі мікрогранту, отримувач подає до уповноваженого банку рахунок-фактуру (рахунок, квитанцію, накладну тощо) та договір, укладений між отримувачем і постачальником (лізингодавцем, продавцем) обладнання, сировини та матеріалів тощо.

6. При заповненні заявки на грант за програмою “Власна справа” в розділі “План надходжень та витрат”, чи можна включити крім ЄСВ, єдиний податок з діяльності ФОП 2% в статтю “Сплата податків та зборів”?

Так, можна включити до витрат податки та збори ФОП - отримувача гранту/мікрогранту та ЄСВ за працівників, що будуть працевлаштовані на умовах Порядку.

7. Скільки має бути створено робочих місць, якщо особа, дружина або чоловік учасника бойових дій, отримали грант в розмірі 270 тис. грн?

В п. 4 Порядку визначено, що грант для члена сім'ї може становити до 500 тис. гривень (це верхня межа), при цьому грантоотримувач має створити два робочих місця.

8. Чи може один і той самий ФОП подати документи на отримання грантів за програмами “Власна справа” та “Переробне підприємство”? Чи може отримати один підприємець декілька грантів за програмою "Власна справа"?

Одна особа може отримувати гранти за різними програмами. Один підприємець не може отримати декілька грантів тільки в межах однієї програми. Тобто, особа може отримати гранти за програмами “Власна справа” та “Грант для ветеранів та їх подружжя”, але не може отримати два гранти за програмою “Власна справа”.

9. Чи можуть бути кошти мікрогранту витрачені на оплату праці найманих працівників та сплату податків?

Ні, напрями витрат коштів мікрогранту визначені п. 5 Порядку.

10. Особа планує відкрити ФОП після отримання мікрогранту, планує взяти мінімальну суму 50 тис. грн. Чи буде в цьому випадку вважатись створення одного нового робочого місця?

Ні, грантоотримувач має створити нове робоче місце після отримання коштів гранту та працевлаштувати на нього іншу людину. Відповідно до змін до Порядку, для виконання отримувачем обов'язкової умови договору щодо працевлаштування місцевий центр зайнятості інформує отримувача про можливість укомплектування робочих місць особами з числа зареєстрованих безробітних. Тільки за відсутності у центрі зайнятості зареєстрованих безробітних, які можуть бути працевлаштовані на робочі місця, створені суб'єктом господарювання, комплектування таких робочих місць здійснюється суб'єктом господарювання самостійно.

11. Чи є обов'язковою умовою для роботодавця - отримувача мікрогранту відкриття зарплатного проекту для найманих працівників через «Ощадбанк»?

Ні, жодної такої умови або вимоги чинне законодавство не містить.

Де підприємцю шукати роз?яснення законодавства та довідкову інформацію? Всі відповіді надасть LIGA360. Дізнавайтеся від експертів про новації воєнного стану та важливі новини для українського бізнесу. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини