Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк проти ідеї Офісу Президента про повну відмову від готівки – які причини

14 липня 2023, 13:15
1791
0
Автор:
Реклама

Національний банк України виступив проти ідеї відмови України від готівкової форми грошей. Про це НБУ повідомив у відповідь на запит ЕП: «На нашу думку, повна відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива, особливо враховуючи воєнний стан. Адже у сучасних умовах громадяни повинні мати доступ до готівки, щоб мати можливість задовільняти свої базові потреби навіть у разі настання ймовірних критичних подій (блекаутів, воєнних дій тощо)».

У НБУ зазначили, що працюють над запровадженням цифрових грошей або е-гривні. Вони існуватимуть у вигляді коду, а не записів на рахунках у банках чи небанківських установах. Наразі е-гривні перебувають на етапі пілотного проєкту. НБУ проводить тестування як технологічної основи електронних грошей, так і проводить аналіз потенційного впливу запуску е-гривні на макроекономічну та фінансову стабільність.

«Варто додати, що рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні в Україні на сьогодні не прийняте. Водночас Національний банк підходитиме до питання широкомасштабного випуску власної цифрової валюти зважено та враховуючи, зокрема, потенційний вплив від її запровадження на фінансову систему держави», - заявили у регуляторі. Там підкреслили, що рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні в Україні буде прийматись за результатами пілотного проєкту, планується ухвалити таке рішення до кінця першого кварталу 2025 року.

Але у Нацбанку вказали, що не планують забороняти розрахунки готівкою або заміняти готівку на цифрові гроші: «Е-гривня функціонуватиме як доповнення до готівкових коштів та коштів, що зберігаються на рахунках, а не як їх замінник. Національний банк не має на меті забороняти використання готівкових коштів». Вибір форми розрахунку залишається за споживачем, наголошують у Нацбанку.

Раніше пропозицію заступника голови Офісу Президента Ростислава Шурми про відмову від готівки задля подолання корупції та ухилень від сплати податків прокоментувала перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова: «Я не знаю жодної країни в світі яка би повністю відмовилась від готівки. І більше того, навіть в суперрозвинених європейських країнах зберігається певний обсяг готівки в обігу. І я знаю навіть негативні практики, коли цей обсяг готівки скорочувався до мінімальних рівнів, населенню це не подобалось».

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини