Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оплата за QR-кодом за певних умов не потребує фіскалізації - ДПС

Реклама

Про обов'язок застосовувати РРО/ПРРО при продажі товарів, робіт (послуг), оплату за які проводять за допомогою QR-коду, розповіли в Головному управлінні ДПС у Хмельницькій області.

Такий QR-код являє собою матричний код (двовимірний штрих-код), котрий містить інформацію щодо отримувача коштів і призначений для сканування за допомогою мобільного пристрою, сканера штрих-коду для швидкого та безпомилкового передавання реквізитів операції переказу коштів (пп. 4 п. 5 розділу I Правил формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів, затверджених постановою Правління ННБУ від 28.05.2020 р. № 68).

Інформація, яка міститься в QR-коді, сканується за допомогою камери пристрою, платіжного застосунку, спеціалізованого банківського обладнання або універсального сканера QR-кодів, а дані розкодовуються як пропозиція щодо платежу, яка відобразиться в застосунку або інших інформаційних системах (програмному забезпеченні).

Тож QR-код у розумінні законодавства, що регулює розрахункові операції, не виступає платіжним засобом. Водночас застосування РРО/ПРРО залежить не від форми розрахункових операцій, а від способу отримання коштів як оплати за товар (послугу).

Тому продавець не зобов'язаний застосовувати РРО/ПРРО при продажу товарів, робіт (послуг), оплату за які проводять за допомогою QR-коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі ІВАN такого суб'єкта господарювання.

Якщо ж розрахунки проводять за допомогою QR-коду, в якому закодовані реквізити для оплати, будь-якого іншого електронного платіжного засобу, відмінного від реквізитів рахунку у форматі ІВАN, тоді застосування РРО та/або ПРРО буде обов'язкове.

Також переглядайте:

- РРО/ПРРО-відповідальність: про що потрібно знати вже сьогодні;

- Фізособи оплачують послуги електроенергії через сайт продавця: чи потрібен РРО/ПРРО.

Усі потрібні документи - в рішенні LIGA360. Обирайте з понад 1,8 мільйона НПА, аналітики, робочих кейсів та інших матеріалів. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини