Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повернення із ЄП 2% на сплату податку на прибуток із 1 серпня: ДПС вказала на коригування

Реклама

Від сьогодні, 1 серпня 2023 року, діє Закон України від 30.06.2023 р. № 3219-ІХ, який повертає «довоєнні» податкові правила.

Про нього згадувалося у новинах:

- Скасування єдиного податку 2% та мораторію на податкові перевірки: Закон опубліковано;

- Як відбудеться повернення до довоєнної системи оподаткування - пояснення ДПС;

- Новий Закон № 3219-IX: повернення перевірок та зміни для єдинників;

- Що змінив із 1 серпня для спрощенців Закон №3219 - пояснення ДПС.

Тож із 1 серпня 2023 року скасували можливість бути платниками єдиного податку ІІІ групи зі ставкою 2 % (далі - спрощена система з особливостями оподаткування).

Юридичні особи, які скористалися спрощеною системою з особливостями оподаткування, мають повернутися на попередню систему оподаткування.

Для усунення подвійного оподаткування операцій з відвантаження (надання) товарів (робіт, послуг), які було розпочато в період сплати єдиного податку та завершено в період сплати податку на прибуток підприємств змінами до ПКУ запроваджено оподаткування податком на прибуток підприємств таких «перехідних» операцій шляхом викладення у новій редакції п. 4-1 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. При цьому положення нової редакції цього пункту застосовують до операцій, які здійснюються починаючи з 1 серпня 2023 року.

Фінрезультат до оподаткування збільшують на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування, вартість яких визнано у складі доходу під час перебування на такій системі. Водночас фінрезультат зменшується на суму собівартості таких товарів (робіт, послуг), що врахована у складі витрат під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування.

Фінрезультат зменшується на суму доходу у вигляді вартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) у такому періоді в частині суми їх попередньої (авансової) оплати, отриманої під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування, та оподаткованого єдиним податком. Водночас фінрезультат збільшується на суму собівартості таких товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих), що врахована у податковому (звітному) періоді у складі витрат.

При отриманні під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування попередньої (авансової) оплати частини вартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) надалі у звітному (податковому) періоді перебування такого платника на сплаті податку на прибуток підприємств, фінрезультат збільшується на суму частини собівартості таких товарів (робіт, послуг), що врахована у такому періоді у складі витрат, яка належить так до собівартості таких товарів (робіт, послуг), як належить сума такої попередньої (авансової) оплати до загальної вартості таких відвантажених (наданих) товарів (робіт, послуг).

Податківці зауважують, що норми п. 4-1 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ поширюються на всіх платників, які перебували на спрощеній системі оподаткування та повертаються на сплату податку на прибуток підприємств і в тому числі платників, що тимчасово перейшли на таку систему з 01.08.2023 року.

Зазначені коригування застосовують незалежно від того, чи прийняв платник рішення про незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування на усі різниці.

Крім того зазначені коригування не поширюються на платників податків, які були платниками єдиного податку четвертої групи.

Про це нагадали в Північному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками.

Зміни та нововведення щодо подання податкової звітності у 2023 році - знайдете у LIGA360:Бухгалтер. А модуль "Податки-2023" допоможе бути в курсі численних змін, що відбуваються цього року в податковому законодавстві України. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини