Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як, кого і коли можуть перевірити податківці з 1 серпня – новації Закону №3219

2 серпня 2023, 10:15
1724
0
Автор:
Реклама

ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що Законом №3219 передбачено, зокрема продовження мораторію на проведення документальних перевірок платників податків та перевірок платників ЄСВ, крім перевірок:

- бюджетного відшкодування;

- за заявою платника та за скаргою останнього;

- ліквідації (припинення юридичної особи/підприємницької діяльності);

- на заперечення до акту;

- у разі дисциплінарного провадження;

- трансфертного ціноутворення;

- міжнародного оподаткування;

- перевірок нерезидентів;

- валютного законодавства.

Крім того, документом передбачено формування плану-графіка лише 3-ма категоріями платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції; у сфері грального бізнесу; надання фінансових, платіжних послуг.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Своєю чергою, пресслужба Державної податкової служби України уточнила, що часткове зняття з 1 серпня 2023 року обмежень на проведення контролюючими органами документальних перевірок стосується позапланових перевірок, які проводяться:

- на звернення платника податків,

- та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.1 (у частині платників податків, про яких отримано інформацію, що свідчить про порушення з питань оподаткування доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України, та/або з питань оподаткування нерезидентів, які здійснюють свою діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, платників, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес), платників, які надають фінансові, платіжні послуги), 78.1.2 (в частині контролю за трансфертним ціноутворенням), 78.1.5, 78.1.7, 78.1.8, 78.1.9, 78.1.12, 78.1.14 - 78.1.16, 78.1.21 та 78.1.22 ПКУ,

- та/або щодо платників, про яких отримано інформацію, що свідчить про порушення валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

Щодо змін вимог до формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок, то у ДПС вказали, що включення до таких планів названих вище трьох категорій платників діятиме тимчасово - на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Також поновлюються на невикористаний строк перевірки, які були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022, крім тих, для яких встановлено мораторій.

Крім того, документальні та фактичні перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності безпечних умов для проведення перевірки, а саме безпечного:

- доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об'єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов'язані з іншими об'єктами оподаткування таких платників;

- доступу, допуску до документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників та іншої інформації, пов'язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також до фінансової і статистичної звітності у порядку та на підставах визначених законом;

- проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Також Законом №3219 передбачено скасування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та пені, у разі сплати платником протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов'язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які будуть відновлені або розпочаті з 1 серпня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України. Водночас сума сплаченого податкового зобов'язання не підлягає оскарженню.

Податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини