Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як юрособі потрібно повернутися з 2% єдиного податку до попередньої системи – ДПС

11 серпня 2023, 12:40
716
0
Автор:
Реклама

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що Законом №3219 визначено порядок та умови повернення суб'єктів господарювання, які використовували спрощену систему оподаткування з особливостями оподаткування, до системи оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування.

Платники єдиного податку третьої групи, які станом на 31 липня 2023 року використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та не відмовились від їх використання самостійно, з 01 серпня 2023 року автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
Законом № 3219 встановлено, що у 2023 звітному році суб'єкти господарювання, які у 2023 році використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, та втратили право або самостійно відмовились від використання особливостей, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, і були переведені на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, або щодо яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, мають право у 2023 році повторно здійснити перехід (обрати) на спрощену систему оподаткування, в тому числі у разі повторної протягом 2023 року державної реєстрації фізичною особою - підприємцем, шляхом подання заяви за загальною процедурою, визначеною ПКУ.

При цьому у разі подання заяви до 01 вересня 2023 року суб'єкт господарювання вважається платником єдиного податку з 01 серпня 2023 року (крім єдиного податку третьої групи зі ставкою податку у розмірі, визначеному пп. 1 п. 293.3 ПКУ, якщо така особа станом на 01 серпня 2023 року не зареєстрована платником ПДВ).

Враховуючи зазначене, юридичні особи після припинення дії спрощеної системи оподаткування з особливостями оподаткування мають можливість зареєструватися платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 3 або 5 відсотків.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

Юридичні особи, які в 2023 році використовували особливості оподаткування та втратили таке право відповідно до Закону № 3219 або самостійно відмовилися від використання особливостей оподаткування і були переведені на сплату інших податків і зборів, мають право подати до 01.09.2023 заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та зареєструватись платниками єдиного податку третьої групи з 01.08.2023:

- зі ставкою 5% за умови, що до використання особливостей оподаткування такі юридичні особи не були зареєстровані платниками ПДВ та станом на 01.08.2023 не мають реєстрації платниками ПДВ;

- зі ставкою 3% за умови, що до використання особливостей оподаткування такі юридичні особи були зареєстровані платниками ПДВ та станом на 01.08.2023 мають реєстрацію платника ПДВ.

Платники єдиного податку третьої групи, які після застосування особливостей оподаткування повернулися на ставку єдиного податку у розмірі 3% із поновленням реєстрації платника ПДВ, не мають права на подання до 01.09.2023 заяви про перехід на ставку 5% з 01.08.2023.

Якщо юридична особа станом на 01.08.2023 зареєстрована платником ПДВ, то обрати ставку єдиного податку третьої групи у розмірі 5%, така юридична особа має право за загальною процедурою, визначеною ПКУ, тобто шляхом подання заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку IV кварталу 2023 року і така юридична особа буде зареєстрована платником єдиного податку зі ставкою 5% з 01.10.2023. При цьому така юридична особа зобов'язана виконати обов'язки з ПДВ, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу ХХ Кодексу, та положеннями Закону № 3219 в частині ПДВ.

Новостворені суб'єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали спрощену систему оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, автоматично вважаються платниками єдиного податку третьої групи із ставкою єдиного податку у розмірі, визначеному пп. 2 п. 293.3 ПКУ (тобто 5%). У разі бажання перейти на сплату інших податків і зборів, такі платники, відповідно до вимог пп. 298.2.1 Кодексу повинні подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу до контролюючого органу заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування.

LIGA360 має відповіді на будь-яке питання бухгалтера. Понад 1200 алгоритмів дій, особисті консультації експертів, новини й аналітика з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини