Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові підстави припинення виплати пенсії та пенсії для тих, хто працював за кордоном – парламент проголосував

28 серпня 2023, 16:20
35761
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України» (реєстр. № 9453), внесений до парламенту Кабміном. Документ врегульовує обчислення розміру пенсії пропорційно до страхового стажу, набутого в Україні, для осіб, які працювали в Україні та за її межами, й окремо для держав колишнього СРСР та російської федерації (для військовослужбовців).

Зазначене питання потребує додаткового врегулювання у зв'язку з денонсацією угод щодо пенсійного забезпечення з державами-учасницями Співдружності Незалежних Держав. Раніше Пенсійний фонд України та пенсійний фонд російської федерації обмінювалися документами, якими засвідчувалися тривалість трудового стажу та суми заробітку - зараз такий обмін неможливий. Україна також вийшла з Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць СНД в галузі пенсійного забезпечення, через що право на призначення пенсії в Україні втратять громадяни, які набули стаж в інших, крім російської федерації, державах-учасницях СНД.

Документ передбачає також припинення виплати пенсії:

- в разі тимчасового проживання за кордоном за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії та якщо особу визнано безвісно відсутньою, зниклою безвісти або оголошено померлою у встановленому законом порядку;

- тим, хто не отримував їх протягом 6 місяців поспіль у відповідних організаціях, або в разі відсутності протягом 6 місяців поспіль видаткових операцій в установах банків по відповідних поточних рахунках, а також якщо одержувачі пенсії не проходили фізичної ідентифікації у випадках, передбачених законодавством.

Законопроект передбачає, що у разі відсутності протягом 6 місяців підряд видаткових операцій за поточними рахунками, на які проводиться виплата пенсій, установи банків за 14 днів до закінчення зазначеного строку повідомляють про це пенсіонера, а після закінчення зазначеного строку - територіальні органи Пенсійного фонду. Суми пенсій, зараховані на поточні рахунки, за якими протягом 6 місяців були відсутні видаткові операції, у тому числі зараховані у період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), підлягають поверненню установами банків за вимогою територіальних органів Пенсійного фонду в межах залишків коштів на рахунках після припинення виплати пенсій.

Повернуті Пенсійному фонду суми коштів обліковуються у відповідному розділі електронної пенсійної справи та підлягають виплаті пенсіонеру, який пройшов фізичну ідентифікацію в установленому законодавством порядку, за його першою вимогою після з'ясування обставин та за наявності умов для відновлення виплати пенсії.

Додатково пропонується відновити умови ідентифікації для внутрішньо переміщених осіб на загальних підставах.

Також законопроект передбачає, що громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях або під час тимчасової окупації територій виїхали на підконтрольну Україні територію, виплата пенсії проводиться за умови повідомлення органу Пенсійного фонду про те, що вони не отримують пенсію від рф, у заяві про призначення, поновлення та продовження виплати пенсії.

Законопроект визначає, що таке фізична ідентифікація пенсіонера. Це процедура використання ідентифікаційних даних особи із документів, створених на матеріальних носіях, та/або електронних даних, у результаті виконання якої забезпечується однозначне встановлення фізичної особи, що проводиться в органах Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, або шляхом посвідчення консульською посадовою особою місця проживання.

Кадровий облік без рутини! Придбай рішення LIGA360 для HR-менеджерів й кадровиків - економ робочий час. Замовте LIGA360 - дізнавайся першим про найважливіше.

Читайте також:

- Старий стаж для нових пенсій

- Страховий стаж для оплати лікарняного: як урахувати період перебування на обліку в центрі зайнятості

- Чи офіційна робота у Польщі враховується до страхового стажу в Україні - ПФУ

- Як самостійно отримати довідки про трудовий та страховий стаж, витяг про місце проживання

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини