Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа соцстрахування продовжується — законопроєкт

6 вересня 2023, 14:05
667
0
Автор:
Реклама

Кабінетом Міністрів України 06 вересня зареєстровано у Верховній Раді України законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов'язкового державного соціального страхування» (реєстр. № 10017) Про це повідомив у Телеграм-каналі Тарас Мельничук, представник КМУ у парламенті.

Законопроєкт має на меті приведення законодавчих актів України у відповідність до Закону України від 21.09.2022 р. № 2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Проектом Закону пропонується:

- внести зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, законів України «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати», «Про охорону праці», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про запобігання корупції», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про прокуратуру», «Про відкритість використання публічних коштів», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей», «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», передбачивши виконання Пенсійним фондом України та його територіальними органами функцій уповноваженого органу у сферах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;

- внести зміни до Закону України «Про природно-заповідний фонд України», якими виключити застарілі норми та визначити, що посадові особи служби державної охорони природно-заповідного фонду України підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Реалізація таких змін не звужуватиме права застрахованих осіб, установлені чинним законодавством;

- внести зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якими встановити, що застрахованим особам, стосовно яких страхувальник не виконав обов'язків щодо нарахування та здійснення страхових виплат за страховими випадками, у зв'язку з відсутністю можливості встановлення місцезнаходження такого страхувальника та/або внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного чи надзвичайного стану, що підтверджується даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, страхові виплати призначаються за заявою застрахованої особи, поданою до уповноваженого органу управління в паперовій або електронній формі, та здійснюються територіальним органом уповноваженого органу управління за місцем проживання/перебування застрахованої особи в порядку, встановленому КМУ тощо.

На жаль, текст вищезазначеного законопроєкту ще відсутній. Тому більш детальніше про зміни, які він передбачає, ознайомимо усіх пізніше.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Також ознайомтеся із статтею «Лікарняні від ПФУ: як працює система».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини