Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли потрібен РРО при продажі товарів та послуг

Реклама

Податківці Головного управлінні ДПС в Івано-Франківській області наголошують, що при здійсненні розрахункових операцій (готівкою, платіжною карткою тощо), платники податків зобов'язані застосувати РРО та/або ПРРО, щоб працювати в правовому полі.

Проте при оплаті покупцем коштів виключно на поточний рахунок підприємця РРО чи ПРРО не застосовуються. Чому так?

Буде доречно згадати, що саме законотворці розуміють під терміном «розрахункова операція». Так, аналізуючи ст. 2 Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», розрахунковою операцією варто вважати:

- приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів чи надання послуг;

- видачу готівкових коштів за повернутий покупцем товар або ненадану послугу;

- оформлення відповідного розрахункового документа при оплаті в безготівковій формі товару чи послуги банком покупця (коли застосовується банківська платіжна картка);

- оформлення розрахункового документа щодо перерахування коштів у банк покупця при поверненні товару або відмові від послуги.

Коли ж продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати, а покупець розраховуються з продавцем використовуючи лише поточний рахунок фізичної особи-підприємця у форматі ІВАN, то така операція не вважається розрахунковою. Тому і обов'язок щодо застосування РРО/ПРРО не виникає.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Читайте також:

- "Як і до кого тепер будуть застосовувати штрафи за РРО-порушення - ДПС роз'яснює Закон №3219";

- "РРО/ПРРО-відповідальність: про що потрібно знати вже сьогодні";

- "Фізособи оплачують послуги електроенергії через сайт продавця: чи потрібен РРО/ПРРО".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини