Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові підстави для звільнення працівника під час воєнного стану — Держпраці

26 вересня 2023, 15:45
14556
0
Автор:
Реклама

Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці нагадало, що на час військового стану трудові правовідносини додатково регулюються ще й Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-ІХ.

Тож коли за загальним правилом КЗпП забороняє звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування його у відпустці (ч.3 ст. 40 КЗпП), то ст. 5 Закону № 2136-ІХ містить інші положення. Вона передбачає, що у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

Однак цією підставою для звільнення має бути не сама тимчасова непрацездатість або перебування працівника у відпустці. А вагома підстава. Йдеться про відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль. Дану підставу для припинення трудового договору не слід ототожнювати із звільненням у зв'язку з прогулом (п. 4 ст. 40 КЗпП).

Для припинення дії трудового договору за відповідною підставою мають бути одночасно дотримані дві обов'язкові умови:

1) фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці підряд;

2) відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд (при цьому не має значення поважність чи неповажність причин такої відсутності).

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Додатково переглядайте публікації:

- Звільнення за станом здоров'я: як оформити;

- Скорочення штату або чисельності працівників: підстави та процедура звільнення;

- Зміна істотних умов праці: умови та порядок звільнення працівника.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини