Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін затвердив Методологію визначення юрособою кінцевого бенефіціарного власника

Реклама

Через вимоги Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, імплементації в законодавство України Міжнародних стандартів фінмоніторингу від FATF постала необхідність розробити правила визначення кінцевого бенефіціарного власника. Як результат, 19.09.2023р. Уряд схвалив постанову «Про затвердження Методології визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника», комплексного аналогу якій немає у світі.

За інформацією Міністерства фінансів, Методологія дозволить встановити на рівні країни єдиний підхід до визначення реальних власників компаній. Відтак, компетентні органи завжди матимуть повний та своєчасний доступ до адекватної, точної та актуальної інформації про бенефіціарну власність юридичних осіб. Адже документ закріплює механізми дослідження інформації про фізичних осіб, які здійснюють контроль та вирішальний вплив на діяльність юридичної особи.

В Методології визначення КБВ встановлені:

- методи, способи, шляхи з'ясування інформації про наявність ознак впливу на діяльність компанії фізичними особами;

- принципи процесу визначення юридичною особою КБВ, а також проведення моніторингу та оновлення інформації про КБВ.

Також нормами Методології передбачено особливості визначення КБВ для:

- неприбуткових організацій;

- інститутів спільного інвестування - корпоративного, пайового інвестиційного та недержавного пенсійного фонду;

- партнерства, створеного відповідно до законодавства іноземної юрисдикції на підставі або відповідно до договору для ведення діяльності з метою отримання прибутку або досягнення іншої спільної мети;

- повного та командитного товариства.

Варто зазначити, що при розробці Методології Мінфін та Нацбанк повністю імплементували Керівництво щодо КБВ оприлюднене FATF в березні поточного року.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини