Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як прийняти на роботу працівника і не порушити законодавство

Реклама

На вебпорталі ФПУ нагадують: законодавством на роботодавця покладено повинність повідомляти працівників про їх права та обов'язки до початку роботи (ст. 29 КЗпП).

Тому, однією з головних умов трудового договору є трудові обов'язки працівника. А при оформленні з працівником безстрокового трудового договору, його трудові обов'язки прописують у посадовій інструкції. Оскільки, ст. 31 КЗпП заборонено вимагати від громадянина виконання роботи, не обумовленої його трудовим договором, роботодавцеві потрібно докласти максимум зусиль при розробці такого договору та посадових інструкцій. Бо в разі виникнення спору між найманим працівником і власником факт невідповідності буде враховуватися не на користь власника.

Отже, до початку роботи роботодавець повинен ознайомити майбутнього співробітника з його трудовими обов'язками, а працівник своїм підписом має засвідчити, що ознайомлений з ними. Зазвичай, надпис про ознайомлення з посадовими обов'язками робиться або на останньому аркуші інструкції, або на наказі про прийняття на роботу. Важливо: надпис слід робити із зазначенням дати і завірити підписом працівника.

Відпустки, податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Зважайте, що при відсутності підпису працівника у трудовому договорі або у посадовій інструкції, вважається, що на працівника не покладені трудові обов'язки ( ст. 29 КЗпП).

При зміні трудових обов'язків, умов праці тощо роботодавець має повідомити співробітника за два місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Але, відповідно до ст. 3 Закону України № 2136-IX від 15.03.2022 р., у період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та оплати праці, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов. Усі зміни, зрозуміло, мають бути датовані та підписані працівником.

Згідно з ч.1 ст.130 КЗпП, працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, внаслідок порушення покладених на них трудових обов'язків. Тому, якщо буде заподіяна шкода підприємству, зазначений працівник може уникнути відповідальності, коли немає доказів того, що роботодавець ознайомив його з обов'язками.

При цьому, за невиконання законодавства про працю компанії та ФОПи несуть відповідальність у вигляді штрафу в розмірі мінімальної зарплати (ч. 7 ст. 265 КЗпП), який накладають на роботодавця.

Відповідальність за аналогічні порушення несуть і посадові особи підприємств. У цьому випадку штраф накладають на керівника (п. 1 ст. 41 КпАП) у розмірі від 510 гривень до 1700 гривень. Зазвичай керівник відповідає за порушення у всіх сферах законодавства, що регламентують його обов'язки як посадової особи, що керує підприємством.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

- Сезонні працівники: особливості прийняття на роботу

- Відповідальний за ведення військового обліку на підприємстві: вимоги та порядок призначення

- Виконання бухгалтером обов'язків касира: чи можливо це

- Працевлаштування осіб з інвалідністю: нормативи, звітність, контроль

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини