Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити відпустку по догляду за дитиною

Реклама

Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Управління Держпраці у Кіровоградській області роз'яснює: відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України № 504/96 від 15.11.1996 р. обоє батьків мають рівні права на таку відпустку.

Члени родини самостійно вирішують хто з них скористається таким правом. Тож, той, кому пощастило, для отримання відпустки повинен звернутися до роботодавця і надати наступні документи:

- письмову заява на ім'я роботодавця;

- копію свідоцтва про народження дитини (для підтвердження її віку);

- довідку з місця роботи одного з батьків дитини про те, що він/вона вийшов/вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки. За умов, якщо відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається бабусі, дідусеві або іншим родичам (ч. 3 ст. 20 Закону України № 504/96 від 15.11.1996 р.).

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають на період, який працівник чи працівниця вказує у заяві або включно до третього дня народження дитини.

Слід відмітити, на час відпустки роботодавець зберігає робоче місце за співробітником і період відпустки зараховує до трудового стажу.

За бажанням, працівник або працівниця можуть припинити відпустку завчасно. Для цього за 10 календарних днів до запланованого дня виходу на роботу необхідно подати роботодавцю заяву про припинення відпустки. А роботодавець, у свою чергу, має оформити відповідний наказ.

Відпустки, податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Корисними у роботі будуть статті:

- "Дитяча" відпустка тепер і для татусів";

- "Директорський декрет, або Вкотре про управління підприємством у період відсутності керівника";

- "Розрахунок допомоги по вагітності та пологах: вивчаємо на прикладах".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини