Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як впливають курсові різниці на дохід юрособи-єдинника

Реклама

Відповідно до пп. 2 п. 292.1 ПКУ, доходом юрособи - платника єдиного податку третьої групи є будь-який дохід, отриманий протягом податкового періоду у готівковій/безготівковій, матеріальній/нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Нагадаємо, що юрособи - єдинники третьої групи використовують дані спрощеного бухобліку доходів та витрат (абз. 5 п. 296.1 ПКУ) з урахуванням положень пп.пп. 44.2, 44.3 ПКУ.

При цьому, бухоблік операцій з іноземною валютою такі юрособи ведуть за вимогами П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів".

Враховуючи вищевикладене, підприємства - єдинники визначають курсові різниці за монетарними статтями в іноземній валюті на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею. Це вже залежить від облікової політики.

Для визначення курсових різниць на дату балансу застосовують валютний курс на кінець дня дати балансу. При визначенні курсових різниць на дату здійснення господарської операції - валютний курс на початок дня дати здійснення операції. Підприємство може здійснити перерахунок залишків на кінець дня за монетарними статтями в іноземній валюті, за якими протягом дня здійснювались господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня (абз. 1 п. 8 НП(С)БО 21).

Отже, юрособа - платник єдиного податку визначає курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції згідно з вимогами НП(С)БО.

Водночас у податковій декларації юрособи - платники єдиного податку зазначають лише обсяг доходу. Тому позитивне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти включається до складу доходу юрособи - єдинника. При цьому від'ємне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти не впливає на базу оподаткування єдиним податком.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 108.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua.)

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини