Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які ФОПи можуть не сплачувати єдиний податок

28 серпня 2023, 10:38
4078
0
Автор:
Реклама

Звільнення від сплати єдиного податку наразі може надаватися за різних підстав.

Так, за правилом п. 295.5 ПКУ платники єдиного податку І і ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Про це ДПС нагадала у роз'ясненні із категорії 107.01.03 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Водночас тимчасово, з 01.04.2022 р. до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше ніж до 01.08.2023 р., ФОПи- єдинники І та ІІ груп, мають право не сплачувати єдиний податок.

Із 01.08.2023 р. для фізосіб - підприємці - платники єдиного податку І та ІІ групи також існує інша пільгова норма, яка дозволяє не сплачувати єдиний податок. Але стосується вона лише тих ФОПів, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації. Такі платники мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

Податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Читайте також:

- Скасування з 1 серпня 2-відсоткової спрощенки за Законом № 3219: загальні моменти повернення на "звичайний" єдиний податок

- Скасування з 1 серпня 2-відсоткової спрощенки за Законом № 3219: облік ПДВ

- Скасування з 1 серпня 2-відсоткової спрощенки за Законом № 3219: облік із податку на прибуток

- Що змінив із 1 серпня для спрощенців Закон №3219 - пояснення ДПС

- Як юрособі потрібно повернутися з 2% єдиного податку до попередньої системи - ДПС

- Чи нараховувати податкову амортизацію необоротних активів за період перебування на 2% єдиного податку

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини