Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дистанційна робота: які податки доведеться сплатити у разі передачі комп’ютера працівнику

26 вересня 2023, 17:05
1008
0
Автор:
Реклама

ДПСУ в ІПК № 417/ІПК/99-00-21-03-02-06 від 23.02.2023 р. розглянула питання оподаткування операції з передачі юрособою комп'ютера в користування фізособі для виконання робіт на користь юридичної особи. Розглянуто питання справляння ПДВ, податку на прибуток і, звичайно ж, ПДФО і ВЗ.

Щодо оподаткування зазначеної операції ПДВ контролери зазначили, що усе залежить від того, як оформили таку операцію на підприємстві.

Наприклад, фізособам можуть передати комп'ютери за договором позички у строкове користування (передбачає повернення комп'ютерів) без переходу на них права власності. Такі операції не є об'єктом оподаткування ПДВ у розумінні пп. «а» п. 185.1 ПКУ, оскільки така операція не відповідає поняттю операцій з постачання товарів за пп. 14.1.191 ПКУ.

При цьому операція платника податку з надання фізособам позички (надання послуг з оренди комп'ютерів), у т. ч. на безоплатній основі, місцем надання якої визначено митну територію України, є об'єктом оподаткування ПДВ. Отже, така операція підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.:

Оподаткування податком на прибуток підприємств

На передані фізособам комп'ютери (які перебувають на балансі підприємства) без переходу права власності на них підприємство продовжує нараховувати амортизацію. Такий платник податку збільшує фінрезультат до оподаткування на суму нарахованої амортизації такого основного засобу (якщо комп'ютер призначений для використання у його господарській діяльності) відповідно до стандартів обліку та зменшує фінрезультат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Оподаткування ПДФО та військовим збором

Якщо комп'ютер, який належить роботодавцю, отримав працівник з метою виконанням ним трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) або це передбачено нормами колективного договору, то вартість такого використання комп'ютера у розумінні ПКУ не є доходом у вигляді додаткового блага.

У разі, коли роботодавець надав комп'ютер у користування фізособі на підставі інших цивільно-правових договорів, то вартість такого використання майна контролери розцінюють як додаткове благо. А тому такий дохід оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

- Щорічна відпустка: розрахунок оплати й відображення у зарплатній звітності

- Працівник - доброволець ДФТГ: як нараховувати середній заробіток

- Звільнення після тривалої відпустки без збереження зарплати: як обчислити компенсацію

- Відпустка без збереження зарплати в розрахунковому періоді: як нарахувати лікарняні та декретні

- Компенсація за відпустку: як нарахувати за відсутності доходів у розрахунковому періоді

- Сезонні працівники: особливості звільнення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини