Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини

27 вересня 2023, 15:01
508
0
Автор:
Реклама

Центрально-Західне міжрегіональне управління Держпраці повідомило, що усе залежить від того, чи залучений працівник до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Нагадаємо, що ст. 77-3 КЗпП передбачає надання працівникам одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів.

Скористатися правом на таку відпустку має право батько дитини або чоловік, дружина якого народила дитину, або інші родичі (якщо мати або батько дитини є одинокими). Однак надати таку відпустку можуть лише одній особі. Отже, в загальному випадку роботодавець не може відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини.

Для одержання відпустки працівник має звернутися до роботодавця із заявою не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

Якщо працівник протягом трьох місяців з дня народження дитини звільнився та працевлаштувався на інше підприємство, він також може отримати таку відпустку. Однак за таких обставин він має додати до заяви довідку про те, що він не використав її на попередньому місці роботи.

Але якщо працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури, роботодавець має право відмовити йому у наданні відпустки при народженні дитини у період дії воєнного стану. Водночас слід ураховувати, що така відпустка не може бути перенесена на період після закінчення дії воєнного стану.

Читай усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Читайте також: «Відпустки без збереження заробітної плати: підстави та особливості надання у 2023 році».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини