Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 28 вересня діють нові правила продажу та оренди активів державних акціонерних товариств

3 жовтня 2023, 13:30
379
0
Автор:
Реклама

Кабінет Міністрів України постановою від 22.09.2023 р. № 1032 врегулював питання відчуження та передачі в оренду (найм) майна державних акціонерних товариств, 100 відсотків акцій у статутному капіталі яких перебувають у державній власності. Затверджено відповідний Порядок, який визначає механізми продажу та оренди активів державних акціонерних товариств через онлайн-аукціони в електронній торговій системі Прозорро.Продажі. Ці норми набрали чинність 28 вересня 2023 року.

Як зауважили у Мінекономіки, тепер згідно з чинним законодавством указані акціонерні товариства продаватимуть та здаватимуть в оренду свої активи через державні онлайн-аукціони Прозорро.Продажі. Раніше державні АТ не були зобов'язані продавати через конкурентні електронні торги своє майно, а визначали способи відчуження та оренди у власних порядках згідно з законодавством про діяльність акціонерних товариств.

Акціонерні товариства з державною часткою 100%, серед яких Укрзалізниця, Укрпошта, НАК “Надра України", Національна енергетична компанія "Укренерго”, АТ “Автомобільні дороги України”, ПАТ "Укргідроенерго", АТ “НАК “Нафтогаз”, АТ “Національна суспільна телерадіокомпанія”, АТ “Аграрний фонд”, “Українське Дунайське Пароплавство” та інші, продаватимуть та здаватимуть в оренду свої активи через онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі.

З-поміж активів державних АТ, які реалізовуватимуться на електронних торгах, - земельні ділянки, нерухомість, машини та обладнання тощо. За рішенням Уряду аукціони з продажу та оренди таких активів проходитимуть на підвищення (англійський аукціон) та на пониження ціни (голландський аукціон).

Участь в аукціонах, оголошених державними АТ, зможе брати кожен охочий, в тому числі іноземні громадяни. Для цього потрібно зареєструватись на одному з акредитованих в системі Прозорро.Продажі майданчиків та подати заявку на участь в обраному аукціоні. Змагатися за державні активи АТ заборонено громадянам та юрособам рф. Уся інформація про хід та результати аукціонів з реалізації активів державних акціонерних товариств буде доступна для всіх охочих у публічному модулі аналітики bi.prozorro.sale.

До речі, договори оренди (найму) майна державних акціонерних товариств, 100% акцій у статутному капіталі яких перебувають у державній власності, укладені до набрання чинності цією постановою, зберігають чинність протягом строку їх дії.

Тільки в серпні ЛІГА:ЗАКОН надає акційну пропозицію. Придбайте LIGA360 для однієї професійної ролі - отримуйте додатково місяць користування преміум-пакетом для юристів, бухгалтерів, HR, піарників чи служби безпеки на вибір. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини