Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як карають за не надруковану чи не створену контрольну стрічку

Реклама

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області зазначили, що згідно з п. 10 ст. 3 Закону № 265/95-ВР від 06.07.1995 року платники податків, які здійснюють розрахункові операції в готівковій/безготівковій формі продаючи товари/надаючи послуги у сфері торгівлі, громадського харчування тощо зобов'язані створювати контрольні стрічки та зберігати їх. Зокрема, стрічки випущені:

- на РРО зберігають протягом трьох років;

- на ПРРО у разі здійснення розрахункових операцій у режимі офлайн відповідно до Закону № 265 зберігають до моменту передачі електронних розрахункових документів, фіскальних звітів, звітних чеків до фіскального сервера податкової.

Законотворці у ст. 2 Закону № 265 контрольною стрічкою назвали:

- копії розрахункових документів, послідовно сформованих РРО, що надруковані або створені таким РРО в електронній формі, а також копії фіскальних звітних чеків, якщо контрольна стрічка сформована в електронній формі;

- електронні копії розрахункових документів, а також електронні копії фіскальних звітних чеків, які сформовані послідовно із додаванням у кожен наступний розрахунковий документ або фіскальний звітний чек хешу попереднього розрахункового документа або фіскального звітного чека та зберігаються в електронній формі ПРРО під час його роботи на період відсутності зв'язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу (в режимі офлайн) до моменту передачі розрахункових документів або фіскальних звітних чеків до фіскального сервера контролюючого органу.

Якщо контрольна стрічка не надрукована чи не створена на РРО або податківці виявили спотворення даних, - порушників чекає штраф у розмірі 30 НМДГ (п. 5 ст. 17 Закону № 265). При цьому посадовці та працівники торгівлі тощо можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності (ст. 26 Закону № 265), яка, відповідно до ст.155 КУпАП, веде до фінансових втрат у розмірі від 2 до 10 НМДГ громадян, залежно від посади. При рецидивах протягом року штраф зросте вдвічі.

Та, варто нагадати, що Закон № 3219-ІХ від 30.06.2023 р. відкоригував Закон № 265 і платників податків звільнили від відповідальності за порушення при веденні розрахункових операцій за період з 01.01.2022 р. до 01.10.2023 р. Тож неуважних у цей період штрафуватимуть лише за умов:

- продажу підакцизних товарів;

- здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти;

- організації та проведенні азартних ігор.

В подальшому, за порушення при застосуванні РРО податківці не каратимуть лише платників, які працюють на :

- ТОТ України - до завершення окупації цих територій;

- територіях, де ведуться активні бойові дії - до припинення бойових дій;

- територіях, де можливі бойові дії - допоки така ймовірність не буде рівна нулю.

Актуальну інформацію щодо початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації можна знайти у Переліку, що затверджений наказом Мінреінтеграції № 309 від 22.12.2022 р.

Читайте також, які РРО-перевірки чекають бізнес із 1 жовтня.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини