Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мобілізація жінок і відстрочка від військової служби – нове роз'яснення

16 жовтня 2023, 17:15
21001
0
Автор:
Реклама

Постановка жінок на військовий облік не має нічого спільного з мобілізацією. Про це та інші нюанси мобілізації та військового обліку в інтерв'ю "Телеграфу" розповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін.

Облік та мобілізація військовозобов'язаних жінок

Посадовець нагадав, що постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів визначена в Законі "Про військовий обов'язок і військову службу" ще з 1992 року. У пункті 11 ст.1 змінювали перелік спеціальностей, але у результаті на сьогодні ми маємо майже те ж саме, що й 31 рік тому - обов'язковому військовому обліку підлягають жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони, можуть стати на облік за бажанням.

До 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть працевлаштуватися на роботу без подання військового квитка. Однак під час прийняття на роботу їх попереджатимуть, що підприємство буде зобов'язане повідомити про них територіальний центр комплектування.

При цьому військовозобов'язаним жінкам-медикам виїзд за кордон не заборонений. Такі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців і посадових осіб.

Чи можуть військовозобов'язаний жінці вручити повістку? «Під час мобілізації жінок примусово не призивають до армії, принаймні поки що. Але вони, безумовно, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час, або ж піти на службу добровільно, підписавши контракт», - пояснив представник ОТЦКСП.

При цьому більшість осіб жіночої статі, які перебувають на військовому обліку, мають право на відстрочку або звільнення. Зокрема, у разі, якщо жінка одна виховує неповнолітню дитину, дитину з інвалідністю чи є мамою трьох дітей.

Якщо у подружжя військовозобов'язаних є на утриманні неповнолітня дитина, то призваним до ЗСУ може бути лише один з батьків. Зазвичай правом на відстрочку чи звільнення користуються жінки. Але якщо дитина в такій родині вже доросла, і також підлягає мобілізації, то призвати можуть всіх трьох.

«Та це в теорії. Адже у більшості своїй жінки не є військовозобов'язаними, батько дорослого сина може мати букет хвороб або й інвалідність, а син його доглядати. Тобто, все дуже індивідуально, життєвих варіацій багато», - пояснив Роман Істомін.

Ключові бухгалтерські новини й аналітика - у рішенні LIGA360. Налайштуйте свою стрічку новин з обраних ресурсів, читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на єдиній платформі. Замовляй прямо сьогодні.

Право на відстрочку - хто вправі скористатися

Чи підлягають мобілізації родичі загиблих або зниклих безвісти під час воєнних дій? Роман Істомін пояснює, що згідно із Законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", вони не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Всі пункти по відстрочках прописані у ст.22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Загалом цей перелік займає дві сторінки друкованого тексту. В ньому, зокрема, народні депутати, представники деяких професій (поліцейські, працівники органів управління, військових частин, СБУ, розвідки, Нацгвардії, ДПСУ, ДСНС), працівники, які заброньовані за державними органами, підприємствами, установами, організаціями.

Окрім того, особи з інвалідністю, визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я. батьки-одинаки, багатодітні батьки, батьки та опікуни дитини з інвалідністю або тяжкохворої. Право на відстрочку гарантоване визнаним непридатними до військової служби через стан здоров'я або через інвалідність.

Втім, особи, які мають відстрочку, в більшості випадків можуть мобілізуватися за власним бажанням.

Строки відстрочки, як такі, законодавством не передбачені, каже Роман Істомін. Це на розгляд ТЦК. Якщо, наприклад, надається відстрочка за станом здоров'я, то, зрозуміло, це буде орієнтовний час, потрібний для того, щоб людина вилікувалась. Якщо відстрочка пов'язана з доглядом за хворим членом родини, то зазвичай на півроку, після чого треба знову з'явитися в терцентр комплектування для звірки даних. Студенти очної форми отримують відстрочку до завершення навчання, але часто - до закінчення навчального року, адже може статися так, що когось відрахують.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини