Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада прийняла законопроект щодо скасування мораторію на податкові та ЄСВшні перевірки

18 жовтня 2023, 08:50
1641
0
Автор:
Реклама

Тільки-но ми розповіли про реєстрацію проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок (реєстр. №10016-д), а Верховна Рада України 17 жовтня 2023р. вже й прийняла його за основу. Судячи зі швидкості цих процесів та з огляду на мету (виконання Україною міжнародних зобов'язань) скасування мораторію на проведення податкових перевірок вже незабаром може бути втілено сповна.

Що саме пропонується доопрацьованим законопроектом, ми розповіли у нашій попередній новині. Варто додати, що планують доповнити не лише ПКУ, а й розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ. Там з'явиться новий пункт, за яким з 1 листопада 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску проводяться з урахуванням особливостей, визначених пунктом 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ. Тобто перевірки щодо ЄСВ приходитимуть до тих же платників, щодо яких дозволять податкові перевірки.

Як зауважили у Мінфіні, з 01 листопада 2023 року діятиме мораторій на:

- проведення документальних перевірок платників єдиного податку І та ІІ груп - до 1 серпня 2024 року;

- проведення документальних перевірок платників податків, податковою адресою яких є тимчасово окуповані території та території активних/можливих бойових дій (крім певних виключень);

- проведення фактичних перевірок за місцезнаходженням об'єктів оподаткування чи об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням, які розташовані на тимчасово окупованих територіях України та територіях активних/можливих бойових дій (крім певних виключень).

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив: «Ми запропонували Верховній Раді України модель, погоджену з МВФ і бізнесом, відповідно до якої перевірки відновлюються лише для підприємств, які мають ризики у своїй діяльності, а саме, які у 2021 році мали податкове навантаження менше, ніж середнє по галузі на 50 і більше відсотків». За його словами, цей концепт був погоджений із бізнесом і сприймається суспільством і нашими партнерами.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини