Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довічний фінмоніторинг за посадовцями та членами їхніх родин – прийнято закон

18 жовтня 2023, 09:50
2248
1
Автор:
Реклама

Верховна Рада прийняла у другому читанні зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо політично значущих осіб (проєкт №9269-д).

Ключова новація - під час визначення статусу публічного діяча не будуть встановлювати проміжок часу, після завершення якого особа має бути автоматично позбавлена такого статусу. Тому надалі PEP [абревіатура англійського терміну «Politically Exposed Persons», тобто «політично значуща особа» - Ред.] будуть під фінмоніторингом практично необмежений час.

Норми прийнятого закону окрім скасування трирічного обмеження для статусу публічного діяча, передбачають застосування ризик-орієнтованого підходу під час визначення обсягу та тривалості заходів фінансового моніторингу, які необхідно вживати стосовно таких діячів.

У Мінфіні вказали, що нормами законопроєкту передбачено:

- що через 12 місяців після звільнення PEPа з посади, банки та інші фінансові установи мають переглянути його ризик. У разі, якщо фінансові операції, що проводилися такою особою протягом цього часу, становили низький ризик, та якщо така особа не несе ризик, властивий PEP, суб'єкти первинного фінансового моніторингу (СПФМ) не зобов'язані вживати на постійній основі поглиблений моніторинг ділових відносин з ним (тобто, встановлювати джерела статків такої особи та джерела коштів для її операцій);

- обов'язок СПФМ надати протягом п'яти робочих днів клієнту-PEP письмові пояснення з обґрунтуванням причини відмови у здійсненні фінансових операцій або встановленні ділових відносин.

- обов'язок національного PEP після припинення виконання ним визначних публічних функцій повідомляти банку на його запит про виконання (припинення виконання) таких функцій;

- встановлення штрафу СПФМ у розмірі до 100 тис. неоподаткованих мінімумів (1,7 млн. грн) за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу до PEP, тобто за зловживання жорстким фінмоніторингом щодо PEP - присвоєння необґрунтованого рівня ризику, безпідставна відмова від проведення фінансових операцій.

Перевірити компанію у санкційних списках та її зв'язки з рф та рб можна з LIGA360. Захистіться від токсичних бізнес-зв'язків прямо сьогодні.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив: «У цілому, напевно, найскладніший Закон, який є на цій сесії Парламенту, - це Закон про довічний статус публічно значущих осіб, так званих РЕР-ів». «Ми всі [народні депутати - Ред.] розуміємо, що, приймаючи цей Закон, обмежуємо самих себе в тих чи інших фінансових операціях й обтяжуємо додатковим фінмоніторингом фактично пожиттєво», - підсумував Данило Гетманцев.

Народний депутат Ярослав Юрчишин пояснив, що суб'єкти первинного фінансового моніторингу (до прикладу, банки, аудитори) повинні запровадити ризик-орієнтований підхід під час обслуговування політично значущих осіб, членів їхніх сімей та людей, що з ними пов'язані. PEP-ів в Україні приблизно 10-15 тис, це топ-чиновники:

- глава держави, керівник уряду, міністри та їх заступники; депутати парламенту;

- члени Верховного суду, Конституційного суду або інших судових органів високого рівня, рішення яких не підлягають оскарженню, крім як за виняткових обставин;

- члени суду аудиторів або правлінь центральних банків;

- надзвичайні та повноважні посли, повірені у справах та високі посадовці Збройних сил;

- члени адміністративних, управлінських чи наглядових органів державних підприємств, що мають стратегічне значення.

«Але під моніторинг потраплять і ті родичі, які ведуть спільне господарство. Це дуже не зручно - і так є обмеження щодо родича-держслужбовця, але будуть ще більші...», - каже нардеп.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Спробуй всі переваги прямо зараз, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини