Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

20 кіл пекла не буде – Мінсоцполітики заперечує зраду в оформленні гуманітарки з 1 грудня

19 жовтня 2023, 11:55
383
0
Автор:
Реклама

«Зрада скасовується», -так у Мінсоцполітики заявили щодо запровадження змін в оформленні гуманітарної допомоги з 1 грудня. Більше того, у відомстві стверджують, що це «Не зрада, а перемога». Причиною стало те, що в соцмережах звучать нарікання на ініціативи Мінсоцполітики щодо регулювання гуманітарної допомоги - начебто з 1 грудня волонтери для ввезення гуманітарної допомоги змушені будуть подавати додаткові документи: дарчі листи, плани розподілів, листи набувачів, коди УКТЗЕД товарів.

Мінсоцполітики запевняє - це не так. Зміни в законодавстві якраз скасовують необхідність для благодійних організацій подавати весь цей стос листів, заяв, і паперів, які вимагалися до війни. Мінсоцполітики розробило, а уряд - підтримав нову постанову, відповідно до якої треба буде подавати лише декларацію (як і зараз) з найменуванням товарів і їх орієнтовною вагою/кількістю, а решту раніше передбачених документів - СКАСОВУЄ.

Таким чином з 1 грудня 2023 року ввезення і постачання гуманітарних товарів буде простим, прозорим, та здійснюватись виключно в цифровий спосіб.

Зокрема, нова постанова пропонує:

  • автоматичну реєстрацію отримувачів в Єдиному реєстрі отримувачів,

  • скасування гарантійних листів від військових

  • просте електронне внесення інформації про товари гуманітарної допомоги

  • зручне декларування в електронній або паперовій формі

  • спрощене звітування

  • наявність усієї інформації в електронному кабінеті.

Ключові бухгалтерські новини й аналітика - у рішенні LIGA360. Налайштуйте свою стрічку новин з обраних ресурсів, читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на єдиній платформі. Замовляй прямо сьогодні.

Раніше Мінсоцполітики повідомляло щодо новацій, що за допомогою веб-платформи “Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги ”, організації, які збираються ввезти гуманітарну допомогу, зможуть зареєструватись, авторизуватись на сайті, сформувати та подати декларацію. Декларація шляхом інформаційного обміну буде прямувати на митницю. Система автоматично присвоюватиме декларації унікальний код. За цим кодом митники пропускатимуть вантаж.

Після того, як організація завезла допомогу, перед роздачею потрібно буде зробити її опис в системі. Потім - внести дані: коли і де (без зазначення персональних даних осіб) роздано вантаж, чи є залишки і які. Такий механізм покаже шлях гуманітарної допомоги від донора через отримувача до набувачів та гарантуватиме прозорість процесу.

Гуманітарна допомога для військових ввозитиметься без додаткового бюрократичного навантаження внаслідок скасування гарантійних листів. Інформація про такі вантажі буде закрита для загалу з міркувань безпеки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини