Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа БЕБ, польська модель єдиного податку та скасування ЄСВ – Гетманцев розкрив карти

20 жовтня 2023, 13:20
717
0
Автор:
Реклама

Головним ризиком Держбюджету-2024 є фінансування дефіциту. Про це в інтерв'ю Українським Новинам розповів голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Щодо Бюро економічної безпеки він сказав: «Коли ми говоримо про БЕБ, то ніхто не проти їм збільшувати видатки. Ми всі розуміємо, що робота коштує грошей, що спеціалісти коштують грошей, це ж не питання. Питання в тому, щоб у "коня був корм", тобто, щоб ці видатки були ефективні. Той БЕБ, який є зараз, вочевидь неефективний. Перед нами стоїть питання про перезавантаження БЕБ».

Задали нардепу і питання щодо змін у спрощеній системі: «Стосовно запровадження схожої на польську модель оподаткування ФОПів, про яку ви розповідали. Чому саме на послуги буде найбільший податок? Ми розуміємо, що є зловживання, але одночасно ми караємо і реальний малий приватний бізнес». На це Гетманцев сказав наступне: «По-перше, ми не збираємося змінювати систему єдиного податку у війну. Друге, ми розуміємо, що система єдиного податку, яка працює зараз, перестала виконувати функцію підтримки малого бізнесу, а стала способом ухилення від податків великого бізнесу. Із цією системою нас до ЄС ніхто не візьме, давайте говорити правду. Вступ до ЄС буде пов'язаний із зміною цієї системи. Інше - це як цю систему міняти. І тут я не наполягаю на польській моделі чи словацькій, естонській. На жодній моделі я не наполягаю. Я говорю, що Мінфін зараз уважно вивчає всі європейські моделі, переважно східноєвропейських країн і визначає найбільш прийнятну для нас. Бізнес від нас вимагає і, напевно, обґрунтовано, щоб наше оподаткування не відрізнялося від оподаткування ЄС. Я з цим абсолютно погоджуюсь. Ми повинні з вами уніфікувати наше оподаткування з системою оподаткування ЄС, це стосується і звичайної системи і спрощеної. За зразком, одна з країн, яка розглядається - це Польща».

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. Якщо ви професійно працюєте з НПА, для ознайомлення з рішенням LIGA360 замовте тестовий доступ.

Депутат пояснив, чому наводив приклад саме Польщі: «Мені здається, що це приклад країни, яка вдало пройшла шлях від небагатої держави до ТОП-30 заможних країн світу, яка пройшла цей шлях завдяки членству в ЄС і використання всіх переваг цього членства на свою користь. Їх шлях ми повинні повторити, але повторити швидше. Фактично Польща була на одному рівні з Україною в 1991 році, зараз немає що порівнювати. Вони в три чи чотири рази нас багатше. Аби наздогнати Польщу нам потрібно 30 років без ефекту членства в ЄС. Це гарний приклад, який ми маємо наслідувати. Тобто питання моделі оподаткування малого бізнесу безперечно не вирішене, а лише розглядається. Це питання, до вирішення якого треба підійти. Заперечувати це - це такий самий інфантилізм, як у випадку з ПДФО. Давайте будемо вважати, що з Європи ми візьмемо дороги, верховенство права, а обов'язки залишимо такі, які у нас є зараз, або ще краще - з СРСР, де ніхто нікому нічого не винен. Так же не буває. Не можна одночасно будувати сучасну європейську цивілізацію і розвинений соціалізм. Це ж шизофренія, ми не вважаємо себе хворими, хоча доктор може сказати інше».

Торкнулися в інтерв'ю й питання щодо таких сервісів як "Онліфанс", як зауважив журналіст - «вони платять податки, але їх контент заборонений». На питання чи підтримає Д. Гетманцев законопроєкт про декриміналізацію порно нардеп відповів «Я підтримую декриміналізацію цього виду діяльності і відповідного його оподаткування. Якщо законопроект винесуть у зал - я проголосую «за»».

На питання про плани зменшення оподаткування доходів Д. Гетманцев зауважив: «Я насправді підтримую цю ідею, мені дуже хотілося б її реалізувати. Я не хотів би заперечувати зменшення ставок у цьому контексті. Я дуже хотів би зменшити ставку податку на прибуток і ставку податку на доходи фізичних осіб. Моя ідея поєднати ЄСВ та військовий збір. Мені здається, що це правильний хід. Саме в цьому випадку втрати компенсувалися би детінізацією зарплат. Я це відстоюватиму. Я не впевнений, що це буде, але я це відстоюватиму. Але я не бачу абсолютно жодної перспективи та потреби у скасуванні ЄСВ. У всіх країнах Європи є той чи інший формат ЄСВ і часто зі ставками більшими, ніж у нас. Не бачу жодної перспективи щодо зменшення базової ставки ПДВ. З якого такого дива? Так, є товари, які можуть оподатковуватись 7%, наприклад, товари першої необхідності, але всі інші мають бути 20%. Це середня ставка в ЄС. Я не бачу потреби відкривати банківську таємницю для податкової».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини