Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які банкноти не приймають термінали і що робити з пошкодженими купюрами – НБУ

24 жовтня 2023, 11:40
3122
0
Автор:
Реклама

Валерій Строчков, начальник управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ, розповів як відбувається обмін зношених чи пошкоджених грошей в Україні.

Зокрема, посадовець розповів що робити з пошкодженими купюрами, які не приймають термінали і магазини. За його словами, буває, що через термінал не проходить банкнота, яка вперше потрапляє в обіг одразу після емісії. Тобто можливі випадки, коли термінали не приймають абсолютно нові, гладенькі купюри без будь-яких недоліків. Також можуть бути проблеми з грошима, які випадково випрали. Бо термінал, на відміну від людини, побачить люмінесценцію паперу. Справжня банкнота може мати також інші забруднення, надриви тощо, з якими термінал її не приймає. Такі банкноти можна принести в банк і касир має обміняти їх без проведення дослідження експертами НБУ. Бо є певні критерії, за якими банкноти в обов'язковому порядку вилучаються на дослідження, і ці випадки до них не відноситься.

Валерій Строчков нагадав, що НБУ зобов'язав уповноважені банки приймати у населення значно пошкоджені банкноти гривні. Відповідно до нормативних документів вони мають їх передавати на дослідження до Національного банку. Крім уповноважених банків, громадяни можуть звертатися зі значно пошкодженими банкнотами гривні до підрозділів НБУ в обласних центрах (Київ, Львів, Одеса, Хмельницький, Харків, Дніпро). Для відшкодування важливо, щоб збереглося не менше 55% купюри.

Правила обміну банкнот вимагає від заявника надання довідки про пожежу або інший нещасний випадок. Але бувають ситуації, коли достатньо заяви людини, у якій вона самостійно описує обставини пошкодження грошей. «Найбільш поширені випадки ненавмисного псування грошей в наших умовах пов'язані з пожежею і водою. Наші експерти розділяють банкноти, які склеїлися або спеклися, і перераховують їх. Але ми радимо людям самостійно цього не робити, а принести пошкоджені гроші в такому вигляді, як їх знайшли. Тоді, наприклад, ми бачимо з точки зору характеристик пошкодження, що готівка була пошкоджена, коли зберігалася однією групою. В таких випадках, як правило, є шанс відшкодувати людині практично повну суму», - розповів посадовець.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини