Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дохід спеціаліста Дія Сіті перевищив допустимий еквівалент: як відобразити у додатку 4ДФ

25 жовтня 2023, 16:45
201
0
Автор:
Реклама

Відповідно до пп. 170.141.2 ПКУ за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ (5 %), оподатковують доходи платника податку - спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачує на його користь резидент Дія Сіті у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» № 1667-IX від 15.07.2021 р., у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Але! Ці положення щодо зниженої ставки ПДФО застосовують до загального (річного) оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати чи винагороди, що нараховують (виплачують, надають) платнику податку у зв'язку з трудовими відносинами чи у зв'язку з виконанням гіг-контракту, розмір якого не перевищує еквівалент 240 тисяч євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, установленим НБУ станом на 1 січня звітного податкового року.

До того ж з метою розрахунку такого розміру до нього не включають дохід спеціаліста резидента Дія Сіті, оподаткований податковим агентом - резидентом Дія Сіті в порядку, передбаченому пп. пп. 170.141.4 - 170.141.5 ПКУ, за ставкою, установленою п. 167.1 ПКУ (18 %).

У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, до суми такого перевищення застосовують ставку, установлену п. 167.1 ПКУ (18 %), при цьому платник податків зобов'язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до ПКУ і самостійно сплатити податок із суми такого перевищення (пп. 170.141.3 ПКУ).

Якщо допустимий ліміт перевищено, податківці вказали: резидент Дія Сіті у додатку 4ДФ до Розрахунку за місяць звітного кварталу відображає фактично нарахований (виплачений) у повному обсязі дохід у вигляді заробітної плати (винагороди) спеціалісту Дія Сіті.

Спеціаліст Дія Сіті в податковій декларації про майновий стан і доходи у рядку 10.1 у колонках 4,6 відображає:

в колонці 4 - суму фактично утриманого за рік ПДФО податковим агентом - резидентом Дія Сіті;

в колонці 6 - суму ПДФО, що підлягає сплаті самостійно.

При цьому, розмір 240 тис. євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим НБУ станом на 1 січня звітного податкового року, застосовується до сукупного доходу по усім гіг-контрактам, тобто до загального річного оподатковуваного доходу.

Радимо також ознайомитись зі статтею «Дія Сіті: оподаткування фізичних осіб»

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.25 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини