Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За продаж російських податкових і бухгалтерських програм штрафи будуть більше 13 млн грн

26 жовтня 2023, 12:35
1310
0
Автор:
Реклама

Одним з народних депутатів у парламенті зареєстровано законопроект «Про заборону продажу на території України програмного забезпечення (електронних поставок), для податкового та бухгалтерського обліку, при створенні якого використано програмний код, написаний мовою країни-агресора» (№10186 від 24.10.2023).

Проект пропонує заборону продажу на території Україні програмного забезпечення (електронні поставки), для податкового та бухгалтерського обліку, при створенні якого було використано програмний код написаний мовою країни-агресора.

За порушення указаної заборони пропонується накладення штрафу в розмірі 1000 мінімальних заробітних плат, а за повторне протягом року порушення - штрафу в розмірі 2000 мінімальних заробітних плат. Щоправда законопроект не уточнює на кого саме накладається штраф (на продавця чи покупця), а також який орган влади та яким чином повинен накладати такий штраф.

Також у проекті хочуть встановити, що придбане (введене в обіг) до набрання чинності цього Закону, програмне забезпечення (електронні поставки), для податкового та бухгалтерського обліку, при створенні якого було використано програмний код написаний мовою країни агресора, може використовуватися підприємствами (крім державних та комунальних) на законних підставах.

У разі ухвалення цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У пояснювальній записці до законопроекту стверджується: «До початку 2017 року, на ринку ІТ-послуг в України, найпопулярнішим програмним продуктом по бухгалтерському обліку була розробка компанії рф «1С» - призначена для створення систем автоматизації підприємств. Компанія, з московитською пропискою, що пропонувала цей продукт, мала фактично монопольне становище та займала понад 90% ринку (орієнтовний обсяг послуг на суму понад пів мільярда гривень)».

У квітні 2017 року РНБОУ наклала санкції на програмні продукти цієї платформи. Було заборонено їхній продаж на території України. Державним установам заборонили використання програмного забезпечення, на розробників якого накладено санкції.

«Проте, незважаючи на введені санкційні заходи, на 19-ому місяці війни, суб'єкти господарювання використовувати російський «1C» та його аналоги не перестали. В Україні зберіглося їх домінуюче становище на ринку, а це понад 80% бізнесу (з обсягом послуг на суму понад пів мільярда гривень), так чи інакше, залишаються користувачами та продовжують купувати для податкового та бухгалтерського обліку програмне забезпечення (електронні поставки) програмний код (компілятор), в якому написано мовою країни агресора», - читаємо у пояснювальній записці до законопроекту.

Не витрачайте час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини