Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Куди звітувати фізособі під час зміни місця реєстрації

Реклама

Спеціалісти Головного управління ДПС у Харківській області нагадали, що згідно з ст. 67 Конституції кожен громадянин зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Тож громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан і доходи за минулий рік у порядку, що встановлений законом. Причому податкову декларацію, відповідно до п. 49.1 ПКУ, подають контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Водночас у п. 45.1 ПКУ передбачено, що платник податків - фізособа має визначити свою єдину податкову адресу, тобто місце проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі.

Фізособи зобов'язані протягом 30 календарних днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати його. Для цього подають заяву у паперовій формі до органу реєстрації або через центр надання адмінпослуг, за адресою житла будь-якої форми власності (п. 6 ст. 5 Закону № 1871-IX).

Якщо ж особа, місце проживання якої було задекларовано, зареєструвала своє нове місце проживання, то внесення змін до реєстру територіальної громади за попереднім місцем проживання здійснюється без подання заяви такою особою, а на підставі повідомлення органу реєстрації, в якому особа задекларувала своє нове місце проживання (п. 9 ст. 5 Закону № 1871-IX).

Таким чином, згідно з роз'ясненнями податківців, фізособа, яка знята з реєстрації за однією адресою та не зареєстрована за іншою, повинна подати річну Декларацію до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини