Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пенсійний фонд назвав розміри лікарняних залежно від стажу роботи чи спецстатусу

27 жовтня 2023, 10:55
1036
0
Автор:
Реклама

У Пенсійному фонді нагадали, що відповідно до статті 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованих осіб залежить від страхового стажу та виплачується як:

- 50 % середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам зі страховим стажем до 3 років;

- 60 % середньої заробітної плати - застрахованим особам зі страховим стажем від 3 до 5 років;

- 70 % середньої заробітної плати - застрахованим особам зі страховим стажем від 5 до 8 років;

- 100 % середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам зі страховим стажем понад 8 років;

Водночас 100 % середньої заробітної плати (доходу) також виплачується:

- застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- одному з батьків або особі, яка їх замінює, які доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України;

- особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань;

- донорам, які мають право на пільгу;

- особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Працівникам або гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті, які є застрахованими особами, лікарняні виплачуються незалежно від страхового стажу, в розмірі суми заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески.

У ПФУ наголошують: сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім'ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачено страхові внески. Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не має перевищувати розмір заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески.

Не витрачай час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Також ознайомтеся із статтею «Лікарняні від ПФУ: як працює система».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини