Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повістки у Дії, блокування рахунків ухилянтів, смарт-мобілізація – віцепрем’єр про фейки і факти

31 жовтня 2023, 10:10
4505
0
Автор:
Реклама

Повісток для військовозобов'язаних у «Дії» однозначно не буде. А ось електронний реєстр військовозобов'язаних «Оберіг» вже заповнений більшою частиною. Він вводився в експлуатацію досить довго, наповнювався також довго, але він не з'явився під час повномасштабного вторгнення, він був ще до цього. Питання було в оцифруванні інформації про військовозобов'язаних, яка вже була у військкоматах у паперовій формі. По суті, це автоматизація роботи військкоматів, яка прибирає ці черги, віконця тощо.

А ось чутки про те, що через запуск цього реєстру людині зможуть блокувати банківські рахунки, якщо у військкомату до неї будуть якісь питання, наприклад, вона не прийде по повістці, - це фейк. Немає нормативно-правових актів, які зобов'язують когось вчиняти такі дії.

Також у Мінцифрі хочуть запустити так звану «смарт-мобілізацію», коли людина самостійно обирає спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України. Пілотною стане спеціальність операторів дронів, а також служба в роті ударних дронів (сапером, водієм тощо). Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, які зобов'язання, які є ризики, як будеш навчатися. Якщо військовозобов'язаний залишить заявку, пройде рекрутерів і тести, а потім пройде навчання, то точно потрапить в роту ударних дронів і точно на ту посаду, на яку мобілізував себе.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Читайте також:

- Військовий облік - 2023: нові вимоги, про які слід знати роботодавцям

- Як отримати статус е-резидента

- Бронювання працівників підприємств: актуальні питання для роботодавців

Як дізнатися чи є ваша компанія у плані-графіці перевірок на 2023 рік? Знайдіть досьє на LIGA360 - та відкрийте розділ “Перевірки”. Спробуйте прямо зараз. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини