Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може ФОП на загальній системі включати до витрат вартість інтернет-послуг – ДПС

1 листопада 2023, 10:05
1455
0
Автор:
Реклама

Витрати на отримані через Інтернет послуги та вартість придбаної літератури враховуються у складі доходу (витрат) платника податку за умови, що вони безпосередньо пов'язані з отриманням доходів фізособи - підприємця від господарської діяльності та за наявності первинних документів, а саме: документів, які фіксують факт витрачання коштів на придбання таких послуг, тобто відповідних платіжних документів (платіжні інструкції, виписки про рух коштів на рахунках платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг із зазначенням даних контрагентів та вартості товарів (робіт, послуг), касовий чек, угоди тощо).

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється ст. 177 ПКУ. Відповідно до п. 177.2 цього Кодексу об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізичних осіб - підприємців, які провадять діяльність на загальній системі оподаткування, визначено у п. 177.4 ПКУ, зокрема, пп. 177.4.4 передбачені інші витрати на послуги зв'язку, реклами.

Доходи та витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують отримання платником податку доходів або здійснення витрат.

Згідно з п. 177.10 ПКУ фізичні особи - підприємці зобов'язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. Облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції ведеться окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів господарської діяльності.

Відповідне роз'яснення надало Головне управління ДПС в Одеській області.

Хочете щомісяця отримувати 40 аналітичних матеріалів з бухобліку? Спробуйте рішення LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднана аналітика видань “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”, а ще є щоденні оновлення новин. Деталі за посиланням.

Читайте статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Інтернет-торгівля: організаційні моменти";

- "Інтернет-торгівля: особливості електронних правочинів";

- "Інтернет-торгівля: податковий облік";

- "Інтернет-торгівля: розрахунки через РРО/ПРРО";

- "Інтернет-торгівля: коли можна не застосовувати РРО / ПРРО та платіжні термінали";

- "Інтернет-торгівля: бухгалтерський облік";

- "Проблемні питання в інтернет-торгівлі: правові підстави для повернення товарів";

- "Проблемні питання в інтернет-торгівлі: облік торгівлі в розстрочку";

- "Проблемні питання в інтернет-торгівлі: способи торгівлі в розстрочку";

- "Проблемні питання в інтернет-торгівлі: облік повернення товарів";

- "Проблемні питання в інтернет-торгівлі: застосування РРО".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини