Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зменшення термінів повернення експортерами валютної виручки – ініціатива КМУ та НБУ

2 листопада 2023, 09:10
642
0
Автор:
Реклама

Уряд з Нацбанком готують зменшення термінів повернення валютної виручки вдвічі - зі 180 до 90 днів. Така ідея пов'язана зі зловживаннями кількох компаній, які возять зерно «по-чорному». Про це повідомив Дмитро Наталуха, глава Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради України.

У зв'язку з цим Комітет з питань економічного розвитку звернувся до Кабміну та НБУ стосовно перегляду цього рішення. «Не варто думати, що такі радикальні та різкі рішення змінять ситуацію, не вбивши при цьому левову частину порядних українських експортерів», - сказав нардеп.

Дмитро Наталуха пояснив логіку протидії урядовій ініціативі: «Корабель із металом із Румунії пливе в Америку 3 місяці до одного тільки порту. Ще 2-3 місяці займає процедура продажу. І потім ще 60 днів чекати постоплати. Навіть з ЄС ніхто не палає бажанням робити аванс за українські товари, бо ринок вважається ризиковим через війну. Машинобудування - ще гірша історія. Обприскувач або напівпричіп-самоскид для комбайна продається через дилерів. Тобто, його потрібно вивезти в ЄС, де він простоїть на майданчику ще 6-8 місяців, вичікуючи покупця. А про експорт в Азію чи Америку мова навіть не йде. Тому, така ідея просто б поховала зовнішню торгівлю України».

Нардеп подякував Кабміну за готовність до дискусії та заявив про готовність разом розв'язати це питання і прикрити всі лазівки для «чорного експорту».

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини