Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

10 листопада – Міжнародний день бухгалтера

10 листопада 2023, 08:50
3642
0
Автор:
Реклама

Міжнародний день бухгалтера (International Accounting Day) - це професійне свято бухгалтерів, яке відзначають щорічно 10 листопада. Це свято також часто називають Днем бухгалтера (Accountant's Day). Вперше було впроваджено у 1972 році під назвою День бухгалтерської кар'єри. 1976 року цю назву замінили сучасною.

Цей день є святом для всіх, хто пов'язаний з бухгалтерською, економічною чи аудиторською діяльністю. Свято відзначають викладачі економічних вишів, студенти та фахівці у сфері бухгалтерського обліку по всьому світу. Без бухгалтерів зараз не можливо уявити собі життя, адже бухгалтерія так чи інакше стосується кожної цивілізованої людини. Від блискучих знань і досвіду наших бухгалтерів залежить функціонування будь-якої економіки.

Слово «бухгалтер» виникло в німецьких землях, тут з 1498 року за велінням імператора Максиміліана Габсбурга осіб, які займалися веденням облікових книг, стали називати бухгалтерами.

Дата святкування була обрана через те, що саме 10 листопада 1494 року венеційський математик Луки Пачолі видав книгу «Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita» («Все про арифметику, геометрію і пропорції»). Завдяки цій книзі Луку Пачолі прозвали «батьком бухгалтерії» , хоча він не був ані винахідником, ані розробником системи бухгалтерії. Він лише описав методи, які використовували у своїй роботі венеційські торговці в період італійського Ренесансу.

Одна з глав книги називалася «Про рахунки і інші записи» (Particularis de computis et scripturis) і містила докладний виклад бухгалтерської справи Венеції. Це була перша друкована праця про метод подвійного запису у бухгалтерії; праця, яка послужила основою створення комерційної бухгалтерії. В ній поміж іншого містився докладний опис бухгалтерських ордерів, системи щоденного зведення дебету і кредиту, обліку активів, пасивів, капіталу тощо. Пачолі зробив прогноз щодо того, що «службовець не зможе спокійно лягти спати до тих пір, доки дебет не зійдеться з кредитом».

Численні подробиці бухгалтерських прийомів того часу, викладені Пачолі, стали основою, якою упродовж наступних чотирьох століть керувалися в спеціальних текстах і працях з бухгалтерії.

Ми всіх щиро вітаємо зі святом і бажаємо миру, міцного здоров'я, спокою, успіхів у навчанні та роботі і простого людського щастя!

Ну а LIGA ZAKON, як і завжди, з радістю прийде вам на допомогу за допомогою своїх унікальних та дієвих продуктів - рішення LIGA360, професійних видань "Інтерактивна бухгалтерія" та "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН", і, звісно ж, - новинного порталу "БУХГАЛТЕР.UA", де традиційно можна знайти актуальні новини, потрібну аналітику, компетентні відповіді на всі професійні питання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини