Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада схвалила закони про реєстр військовозобов’язаних та автоматичне отримання статусу УБД

10 листопада 2023, 11:15
1855
0
Автор:
Реклама

Одразу за три закони, так чи інакше пов'язані з потенційними та дійсними захисниками і захисницями України, голосували у парламенті в середу. Так, прийнято за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» (№ 10062), про який ми вже розповідали.

Серед іншого, встановлено, що ДПС, МОЗ Мін'юст, МВС та інші міністерства і відомства будуть передаватимуть особисті дані про військовозобов'язаних зі своїх реєстрів до е-Реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Також буде створено Електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста.

У першому читанні прийняли і проект «Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо цифровізації набуття статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану» (№ 9681). Законопроектом пропонується передбачити особливості набуття статусу учасника бойових дій в умовах дії правового режиму воєнного стану. Підставою для набуття статусу стане бойовий наказ командира відповідного військового формування, про направлення такої особи до району проведення воєнних (бойових) дій для безпосереднього виконання бойових завдань, пов'язаних із заходами щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

До другого читання на базі законопроєктів №10062 і №9681 підготують спільний законопроєкт. Про це розповів народний депутат, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія. Він додав, що запропонували в законопроєкті всім людям, які воюють, які були на передовій та отримували відповідні бойові виплати, автоматично надавати право отримати статус УБД.

«Таким чином ми значно пришвидшуємо процес і спрощуємо його, адже не потрібно збирати стоси документів. Зокрема опрацьовується норма, згідно з якою потрібна буде тільки одна довідка від командира частини. Також до другого читання ми хочемо внести зміни, які автоматизують процеси, в тому числі з використанням QR-коду. Жодних витоків персональних даних не буде, бо інформація подаватиметься в закодованому вигляді. Цей проєкт має стати революційним в автоматизації процесів у нашому війську», - наголосив парламентарій.

Також парламент проголосував за законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо спрощення процедури присвоєння статусу ветерана» (№ 9141). Цей акт передбачає оперативне подання на розгляд комісій з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій документів Захисників та Захисниць України, які зі зброєю в руках захищали та захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України від російської військової агресії, - для подальшого оперативного прийняття рішення щодо надання статусу учасника бойових дій.

Згідно з цим Законом громадяни, які мають право на статус учасника бойових дій (зокрема, військовослужбовці ЗСУ) або їх представники, мають право подати заяву в паперовій або електронній формі до комісій з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій про бажання отримати відповідний статус.

До цієї заяви можна додати відомості, необхідні для надання статусу учасника бойових дій, додати копії відповідних документів (за наявності), засвідчивши їх своїм підписом.

У разі відсутності таких документів, вони, за заявою військовослужбовця, будуть витребовуватися в уповноваженого органу/особи у рамках міжвідомчої взаємодії суб'єктів владних повноважень протягом 5 календарних днів з дати надходження заяви.

Аналогічну процедуру Закон передбачає також при отриманні статусу особи з інвалідністю внаслідок війни або статусу члена сім'ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

Як буде узгоджено пропозиції щодо двох різних шляхів удосконалення процедури надання статусу УБД, які передбачають законопроєкти №9681 та №9141, наразі невідомо.

В рішенні LIGA360:HR все про особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте на цю тематику:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини