Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено підходи до атестації педагогічних працівників

Реклама

Наказом МОН «Про затвердження Положення про атестацію педагогічних працівників» № 805 від 09.09.2022 р. змінено підходи до атестації педагогічних працівників, які не мають повної вищої освіти. Відтак таким педпрацівникам передбачена можливість присвоєння кваліфікаційних категорій. Заразом змінено і порядок присвоєння педагогічних звань.

Відповідно до п. 9 розд. І Положення присвоюється кваліфікаційна категорія:

- «спеціаліст» - педпрацівникам закладів дошкільної освіти з рівнем освіти фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра, бакалавра;

- «спеціаліст другої категорії» - педпрацівникам закладів дошкільної освіти з рівнем освіти молодшого спеціаліста, бакалавра, молодшого бакалавра, фахового молодшого бакалавра, які мають стаж роботи на педагогічних посадах не менше, ніж 3 роки;

- «спеціаліст першої категорії» - педпрацівникам закладу дошкільної освіти з рівнем освіти молодшого спеціаліста, бакалавра, молодшого бакалавра, фахового молодшого бакалавра, які мають 5 років стажу роботи на педагогічних посадах.

Тому вихователям, музичним керівникам, інструкторам з фізкультури, які закінчили фахові заклади освіти і отримали диплом фахівця з середньою спеціальною освітою чи молодшого спеціаліста, бакалавра, молодшого бакалавра, фахового молодшого бакалавра, атестаційні комісії мають присвоювати кваліфікаційні категорії залежно від стажу педагогічної роботи.

До закінчення процедури проведення за новим положенням атестації педагогів закладів дошкільної освіти, за ними зберігаються присвоєні за попередньою атестацією педагогічні звання, незалежно від того, є у них кваліфікаційна категорія чи ні (пп. 1 п. 3 наказу МОН № 805).

Відтак педагогічне звання «вихователь-методист» можна присвоювати вихователям, музичним керівникам та інструкторам з фізичної культури закладів дошкільної освіти з рівнем освіти молодшого спеціаліста, бакалавра, молодшого бакалавра, фахового молодшого бакалавра. Для цього такому педагогу потрібно пропрацювати понад 5 років на педагогічній посаді і, за результатами атестації, отримати «першу кваліфікаційну категорію», як це передбачено і для педпрацівників з рівнем освіти магістра, спеціаліста з повною вищою освітою.

Стосовно вчителів, вихователів груп продовженого дня, педагогів-організаторів з рівнем освіти молодшого спеціаліста, бакалавра, молодшого бакалавра, то, згідно з п. 9 розд. І Положення, їм присвоюють категорію «спеціаліст другої категорії» за наявності стажу роботи на посадах педагогічних працівників не менше, ніж 3 роки. Причому вже за 2 роки, маючи 5 років педагогічного стажу, педпрацівник зможе, за результатами атестації, стати «спеціалістом першої категорії».

Зазначені вище педагоги мають право подати до 20 грудня 2023 року заяву на позачергову атестацію на присвоєння другої чи першої кваліфікаційної категорії, а також на підтвердження педагогічного звання «вихователь-методист» - під час атестації на першу кваліфікаційну категорію (відповідно до п. 2 розд. ІІІ Положення)

Позачергову атестацію, передбачену п. 6 розд. І Положення, можна проводити і за ініціативою педпрацівника або за умов:

- визнання його переможцем, лауреатом фінальних етапів всеукраїнських, міжнародних фахових конкурсів;

- наявності освітньо-наукового/освітньо-творчого, наукового ступеня;

- успішного проходження сертифікації.

У п. 11 розд. І Положення встановлено, що кваліфікаційні категорії та педагогічні звання, як правило, присвоюють послідовно. Проте, на думку спеціалістів Профспілки працівників освіти і науки України, словосполучення «як правило» не означає обов'язкову послідовність у присвоєнні кваліфікаційних категорій.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини