Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спрощено порядок ввезення, обліку та розподілу гуманітарки – ВРУ прийняла Закон

15 листопада 2023, 13:35
877
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги» (№9111). Документ закріплює декларативний принцип ввезення гумдопомоги, скасовує щомісячне звітування, спрощує облік та розширює перелік отримувачів гуманітарної допомоги тощо.

На рівні Закону запроваджується електронна система обліку гуманітарної допомоги. Відповідна платформа вже розроблена та тестується з 1 листопада. Також розширюється перелік отримувачів гуманітарної допомоги. Раніше це могли бути зареєстровані в Україні благодійні фонди та громадські організації з визначеними напрямками статутної діяльності. Тепер до переліку додаються іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні. Також отримувачами можуть бути неприбуткові державні та комунальні установи, органи місцевого самоврядування, надавачі соціальних послуг.

Придбані благодійними організаціями за кордоном товари, які при ввезені в Україну задекларовані як гуманітарна допомога, можуть бути визнані гуманітаркою. Ключова умова - їх безоплатна передача набувачам протягом 90 днів з дати перетину митного кордону. До прикладу, це спрощує ввезення та облік дронів, турнікетів та інших товарів, які в Україні передаються безоплатно, а за кордоном купуються. Раніше гуманітарною допомогою могли визнаватись лише ті товари, що були безоплатно отримані від донора.

Унормовано порядок зміни отримувача та набувача гуманітарної допомоги, перерозподілу та повернення донору гуманітарної допомоги. Передбачено можливість передавати транспортні засоби військовим як фізичним особам (набувачам) у якості гуманітарної допомоги. До запровадження в дію електронної системи обліку гуманітарної допомоги норму щодо подання щомісячних звітів призупинено, пояснили у Мінсоцполітики.

Законопроєкт уперше дозволяє закріпити декларативний принцип завезення гумдопомоги. «Якщо ви організація чи волонтер і хочете завозити допомогу, ви маєте й можете це робити. Тепер декларативний принцип закріплено законом. Також ми скасували щомісячне звітування до введення в дію електронної системи обліку, розширили перелік отримувачів гуманітарної допомоги, надали можливість фондам визнавати гуманітарною допомогою придбані ними за кордоном товари, а крім того, дозволили нарешті військовослужбовцям ставати набувачами гуманітарної допомоги, зокрема автомобілів», - пояснив народний депутат Роман Грищук. Він уточнив, що наразі велика кількість волонтерів, благодійних організацій завозять автомобілі й за фактом передають їх військовослужбовцям, хоча, згідно із поки чинним законом, вони цього робити не можуть.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини