Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для роботодавців встановлять новий норматив для працевлаштування ветеранів – законопроєкт

16 листопада 2023, 09:10
3218
0
Автор:
Реклама

Велика група народних депутатів зареєструвала у парламенті законопроєкт «Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо гарантій працевлаштування ветеранів війни» (від 14.11.2023 р. № 10261).

Отже, серед іншого, у Законі України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" хочуть додати нову ст. 16-1. Згідно з нею для підприємств, установ, організацій, у тому числі фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни у розмірі 2 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. При розрахунках кількість робочих місць повинна буде округлюватися до цілого значення.

Виконанням нормативу пропонують вважати працевлаштування відповідним роботодавцем ветеранів війни, для яких це місце роботи є основним.

Пенсійний фонд України буде надавати Українському ветеранському фонду інформацію щодо працевлаштування ветеранів війни. Отримана від ПФУ інформація, яка містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для ветеранів війни, стане підставою для проведення перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі фізичних осіб, які використовують найману працю. Такі перевірки буде здійснювати Держпраці.

Український ветеранський фонд щороку до 10 березня повинен буде визначити роботодавців (включно з ФОПами), які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць, та надсилатиме їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті, у зв'язку з невиконанням нормативу робочих місць ветеранів війни за попередній рік.

Указані адміністративно-господарські санкції автори законопроєкту визначають в таких розмірах:

- в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі у фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування ветерана війни і не зайняте ветераном війни;

- в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі у фізичної особи, яка використовує найману працю, де працює від 8 до 15 осіб, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування ветерана війни і не зайняте ветераном війни.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

- Працевлаштування осіб з інвалідністю: нормативи, звітність, контроль

- Працевлаштування осіб з інвалідністю: норматив у 2023 році діє!

- Заохочення роботодавцям за працевлаштованих безробітних

- Посадова інструкція інспектора з кадрів, відповідального за ведення військового обліку: шаблон для користування

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини