Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як ФОПу вести облік товарних запасів — ДПС

Реклама

ФОПи здійснюють облік товарних запасів керуючись п. 1 розд. ІІ Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Мінфіну № 496 від 03.09.2021 р. Тож платникам доводиться постійно вносити до Форми ведення обліку товарних запасів інформацію про надходження та вибуття товарів спираючись на первинні документи. Причому саме первинні документи - невід'ємна частина такого обліку.

ФОПи, які здійснюють діяльність у кількох місцях продажу, повинні вести облік товарних запасів окремо за кожним з них, на підставі первинки. Первинні документи мають підтверджувати не лише отримання товарів ФОПом або окремим місцем продажу, а також і внутрішнє переміщення товарів між ФОП та його магазинами тощо. Тож первинні документи на внутрішнє переміщення товарів є обов'язковою частиною такого обліку.

Причому документи, на основі яких заповнюють Форму обліку, є неодмінними додатками до неї. Вносити дані до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів необхідно до початку їх реалізації.

Підприємець може вести облік товарних запасів у паперовій або в електронній формі, згідно з п. 2 розд.ІІ Порядку. Проте Форма обліку має містити зазначені в довільному порядку дані ФОП:

- прізвище, ім'я та по батькові (за наявності);

- реєстраційний номер облікової картки ФОП або серія та номер паспорта/номер ID картки для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття РНОКПП і мають відповідну відмітку в паспорті;

- податкову адресу, назву та адресу місця продажу або місця зберігання, в межах якого ведеться облік.

Спеціалісти Головного управління ДПС у Дніпропетровській області також нагадали, що при виборі паперової форми обліку зазначені дані варто розмістити на титульному аркуші.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини