Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кому можна не платити екоподаток у 2023 році — ДПС

Реклама

Наказом Мінреінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 р., затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф. Цей Перелік використовують для визначення територій активних бойових дій або тимчасово окупованих рф у тому числі і при справлянні екоподатку.

З початку 2023 року не нараховують та не сплачують екоподаток за об'єкти оподаткування на:

- територіях, включених до Переліку територій;

- земельних ділянках, забруднених вибухонебезпечними предметами, або які були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами.

Таке право припиняється з першого числа місяця, що настає після дати, зазначеної у колонці «Дата завершення бойових дій» відповідного пункту Переліку територій.

Право не нараховувати та не сплачувати екоподаток платникам за об'єкти оподаткування, що розташовані на забруднених вибухонебезпечними предметами земельних ділянках починається з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому завершено активні бойові дії або тимчасова окупація на цій території та завершується останнім числом місяця, в якому такі земельні ділянки визнані придатними для використання.

Період, коли земельні ділянки вважаються потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами починається з першого числа місяця, на який припадає дата прийняття рішення органу місцевого самоврядування чи військово-цивільною адміністрацією (далі - Орган) про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та зборів на підставі заяви платника податків та завершується останнім числом місяця, на який припадає одна із наведених нижче дат:

- останній день строку, на який надано вказану пільгу;

- дата скасування відповідного рішення;

- дата початку обстеження земельної ділянки операторами протимінної діяльності чи визнання земельної ділянки придатною для використання.

При цьому ненарахування та несплата екоподатку платником за об'єкти оподаткування, що виникають на ділянках, забруднених вибухонебезпечними предметами, або які були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами відбувається у разі обов'язкового виконання двох умов:

- подання до Органу заяви про потенційне забруднення земельної ділянки вибухонебезпечними предметами;

- прийняття Органом рішення про звільнення від справляння плати за землю за земельну ділянку, зазначену у такій заяві.

Водночас рішення про визнання земельної ділянки потенційно забрудненою вибухонебезпечними предметами приймається виключно в частині сформованих земельних ділянок, які мають кадастрові номери.

Спеціалісти Головного управління ДПС у Дніпропетровській області звертають увагу, що дія норми пп. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ у 2023 році поширюється на платників податків, об'єкти та база оподаткування екоподатком яких визначені п.п. 242.1.1 ? 242.1.3 та 242.1.5 ПКУ.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини