Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як впливають транспортні витрати на фінрезультат за відсутності ТТН — ДПС

Реклама

Вантажовідправник складає ТТН для оформлення перевезень вантажів згідно з договором і використовує її для проведення остаточних розрахунків за надані послуги з перевезення. Оформлена ТТН має бути у водія транспортного засобу під час доставки вантажів за договором перевезення.

Причому згідно з п. 9 НП(С)БО 9, затвердженого наказом Мінфіну № 246 від 20.10.1999 р., та п. 10 МСБО 2 витрати на транспортування запасів включають до собівартості запасів, а транспортування готової продукції - до витрат на збут (п. 19 НП(С)БО 16).

У гл. 1 Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтранспорту № 363 від 14.10.1997 р., зазначено, що саме товарно-транспортна документація - комплект юридичних документів, на підставі яких здійснюють облік, приймання, передавання, перевезення, здавання вантажу та взаємні розрахунки між учасниками транспортного процесу.

Тобто ТТН - єдиний для всіх учасників перевезення документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за доставку вантажу та обліку виконаної роботи. При цьому ТТН є одним із документів, які можна використовувати для списання ТМЦ, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку і може бути складений у паперовій та/або електронній формі та має містити обов'язкові реквізити, передбачені цими Правилами.

Тож, у Головному управлінні ДПС у Івано-Франківській обласні наголосили, що за відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання послуг з перевезення вантажу, у тому числі ТТН, платник податків визначаючи фінрезультат до оподаткування не може враховувати вартість таких послуг при формуванні собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини